14.1 C
Pals
Dilluns, 27 gener 2025
- Publicitat -

VÍDEO: Els centres de submarinisme de la Costa Brava perden fins a un 60% de l’activitat per la pandèmia

La davallada de bussejadors francesos afecta de ple les empreses situades entre el Cap de Creus i l'Estartit

Temps de lectura: 4 minuts
- Publicitat -spot_img
Ràdio Capital, la ràdio del Baix Empordà
Ràdio Capital. La ràdio de l'Empordà
VÍDEO: Els centres de submarinisme de la Costa Brava perden fins a un 60% de l'activitat per la pandèmia
Loading
/
Els centres de submarinisme de la Costa Brava han perdut entre el 30% i el 60% de l’activitat d’estiu arran de la pandèmia. Sobretot, on el descens de bussejadors s’ha deixat notar més és a la zona entre el Cap de Creus i l’Estartit, més depenent del client francès. L’associació que agrupa els diferents centres diu, literalment, que al juliol i l’agost les reserves dels clubs francesos “pràcticament han desaparegut”. Més cap al sud, de Begur fins a Blanes, les empreses aguanten millor l’estocada gràcies al client català. A una primavera ja perduda s’hi suma ara la incertesa de veure si la temporada es pot aguantar fins a l’octubre. Mascaretes, desinfecció d’equips i grups reduïts als vaixells han passat a ser part del dia a dia del sector.

A la Costa Brava, fins aquest 2020, la temporada forta de busseig arrencava a finals de març i s’allargava fins a l’octubre. Hi ha alguns centres, els de més al sud, que també obren a l’hivern (si bé la demanda és molt baixa). De mitjana, el sector dona feina directa a unes 325 persones (entre guies, instructors, patrons d’embarcació i personal auxiliar).

L’arribada de la covid-19, però, ha escapçat de ple la temporada. Els centres de busseig no van poder obrir fins al juny, i encara amb unes ocupacions molt baixes. “Hem perdut tota la primavera, i això ja no es pot recuperar; són mesos en què durant la primera i segona Pasqua solíem tenir pics d’ocupació molt importants, sobretot per part del client francès”, admet la presidenta de l’Associació Costa Brava Sub, Míriam Prat, que agrupa 39 de la cinquantena de centres de busseig que hi ha al litoral gironí.

A això, s’hi ha sumat un estiu que ha costat d’arrencar. Al juliol, les reserves de clients catalans s’han concentrat en caps de setmana; i les dels clubs francesos, que a priori semblava que es podrien mantenir, gairebé han desaparegut. “El client internacional ha agafat por a venir, i els missatges contradictoris i les ‘fake news’ no hi han ajudat; això ens ha fet mal”, lamenta Prat.

Un treballador de l’empresa de busseig El Rei del Mar de l’Estartit desinfectant la barca entre grup i grup. Imatge: ACN

Amb l’arribada de l’agost, la feina ha començat a remuntar. Però la situació queda molt lluny de la d’un estiu normal. Els centres de submarinisme de la Costa Brava calculen que, aquest estiu, la pandèmia els ha fet perdre entre un 30 i un 60% de l’activitat.

Allà on l’impacte de la covid-19 s’ha deixat sentir amb més força és a la zona compresa entre el Cap de Creus i l’Estartit. Aquí, per proximitat a la frontera, predomina el client francès. Per contra, al sud del Baix Empordà i a la Selva, si bé l’afectació també hi ha estat, el client català ha ajudat a temperar el descens de reserves per al juliol i l’agost.

Per procedències, el client que més s’ha perdut és el francès. Però si es mira per tipologies, aquí la davallada és més equilibrada. És a dir, han baixat tant els bussejadors professionals com aquells que fan batejos o snorkeling. Sí que s’ha notat, però, un lleuger repunt de clients catalans que aprofiten per treure’s el títol (segurament, aprofitant que passen les vacances aquí i no viatgen a l’estranger).

A partir d’ara, incertesa

Míriam Prat, que gestiona el centre de busseig El rei del Mar de l’Estartit, confia que aquest agost es tanqui mantenint més o menys els nivells d’activitat d’altres anys. “Preveiem salvar aquest mes, però a partir d’aquí, ens movem en la incertesa”, admet la presidenta de l’associació.

Míriam Prat explica que, de fet, com també passa a molts altres sectors, els centres de submarinisme de la Costa Brava treballen en funció del dia a dia. “És molt difícil saber com serà la setmana vinent, tinguem o no reserves”, diu. I hi afegeix: “Potser no en tenim cap i a darrera hora n’entra un volum significatiu o a l’inrevés, preveiem una bona setmana i a última hora se’ns anul·len”.

Les pèrdues, innegablement, hi seran. Però de moment, l’associació prefereix esperar a tancar temporada –i veure si es pot allargar fins a l’octubre- abans de fer números. D’entrada, tot el volum de negoci que abans es feia per primavera, aquest 2020 ja s’ha perdut.

Ara, els centres subaquàtics confien poder tancar l’estiu sense pèrdues, però com admet l’associació, “possiblement” també sense guanys. “Faltarà veure com afrontem l’hivern, que suposa com a mínim quatre mesos d’inactivitat, després d’una temporada reduïda a la mínima expressió”, diuen des de Costa Brava Sub.

Mascaretes, grups reduïts i desinfecció

Per prevenir la covid-19, el sector ha adoptat un protocol que s’ha treballat conjuntament amb el Procicat i la Direcció General de Pesca. Circuits diferenciats per a la recollida i l’entrega del material de lloguer, grups més reduïts als vaixells, potenciar les reserves on line, desinfeccions entre que el vaixell atraca a port i torna a marxar, separació de grups de submarinistes, aforaments més reduïts a bord… I sobretot, dur sempre la mascareta posada fins gairebé al moment de la immersió.

“Al vaixell, mantenim el distanciament entre grups en tot allò que és possible”, concreta un dels treballadors d’El Rei del Mar, Xavier Miralles. “Un cop a dins l’aigua, el coronavirus no ens afecta; però sí que hem d’anar recordant sovint que, a bord del vaixell, cal dur la mascareta posada”, concreta.

Tant centres de submarinisme com també bussejadors, però, subratllen que fer immersió és segur. “El vaixell va a mitja capacitat, tots anem amb mascareta i ens la traiem quan saltem a l’aigua; és perfectament segur”, diu l’Arancha Trueba, de Madrid, que ha fet submarisme a la Meda Gran. “Sobretot, has de tenir en compte que t’has de posar mascareta, rentar-te les mans i desinfectar l’equip”, hi afegeix l’Stefan Manchet, que viu amb la seva família a París i fa vuit anys que passen les vacances fent submarinisme a l’Estartit.

 

- Publicitat -
- Publicitat -
- Publicitat -spot_img

La renaixença que ens mereixem

Aquests dies el cap em va a 300.000 revolucions. El que ha passat als Estats Units, amb la pujada...

Altres notícies