El govern de la Generalitat s’ha compromès aquesta setmana a desenvolupar normativa i legislació que protegeixi el litoral, tal com asseguren que ja han fet els darrers anys. De fet, han afirmat que s’ha impedit que es construeixin “2.500 habitatges”, unes 100 hectàrees, en 8 anys.
Això s’ha aconseguit amb dos plans urbanístics directors costaners i amb el Pla territorial parcial de les Comarques Gironines.
La primera línia d’acció del govern és impulsar que els ajuntaments adaptin els plantejaments urbanístics a aquestes directives, que “defineixen les estratègies i els límits de creixement dels diferents municipis i nuclis”. A hores d’ara, i segons la Generalitat, dels 22 municipis estrictament costaners gironins, només 11 tenen el seu POUM adaptat a la Llei d’urbanisme.
El govern té pendent acabar la redacció que va començar el 2015 del Pla director urbanístic (PDU) de revisió de sòls no sostenibles. Vol revisar tots els casos i, “en el seu cas, desclassificar els sòls que no s’han arribat a urbanitzar i que, de forma manifesta, no s’ajusten a un model d’ocupació del sòl sostenible”. Això vol dir que es podria arribar a construir en aquests espais.
SOS Costa Brava
Divuit entitats ecologistes i conservacionistes han signat aquest estiu un manifest conjunt que les agrupa oficialment sota el nom SOS Costa Brava. Denuncien la sobre explotació que està patint el territori des de fa molts anys i en responsabilitzen les diferents administracions que “no han fet res per frenar-la”.
Parteixen d’un primer mapa on hi han localitzat els 21 casos urbanístics més “flagrants” entre els que en destaquen 7, quatre dels quals(POUM de Pals, Pineda d’en Goria Palamós, Jardins de Cap Roiga Palafrugell i Aiguafreda a Begur) al Baix Empordà.
A més del manifest d’adhesió, han signat fins a 12 punts que detallen les claus de la seva acció reivindicativa i que insten a persones, entitats i administracions a actuar a diferents nivells.
Però a més de denunciar “l’abús d’edificacions i infraestructures”, SOS Costa Brava assegura que “passarà a l’acció” i lluitarà judicialment contra tots aquells projectes que estiguin aprovats però no executats, per tal d’aturar-los. Per això demanen a la ciutadania que s’impliqui en la denuncia de tots aquells casos que coneguin, s’adhereixi al manifest o a les diferents entitats i demanen aportacions econòmiques que els ajudin a obtenir 20.000€ que necessiten per afrontar els diferents processos judicials.