10.4 C
Pals
Dimecres, 22 gener 2025
- Publicitat -

Els Consells Comarcals de l’Alt i Baix Empordà programen 48 visites guiades als espais medievals

Seran un total de 48 propostes de visites guiades als espais medievals de les dues comarques i que s'ofereixen al llarg dels mesos d'estiu i fins ben entrada la tardor, entre el 3 de juliol que es fa la primera vista amb el títol Castelló d’Empúries Capital Comtal, Tastapatrimoni i el 28 de novembre que es fa la darrera activitat, la  Visita al Castell de St. Esteve de Mar de Palamós

Redacció
Redaccióhttps://www.radiocapital.cat
Ràdio Capital combina una programació musical de qualitat, amb diferents programes informatius i divulgatius.
Temps de lectura: 3 minuts
- Publicitat -spot_img

Seran un total de 48 propostes de visites guiades als espais medievals de les dues comarques i que s’ofereixen al llarg dels mesos d’estiu i fins ben entrada la tardor, entre el 3 de juliol que es fa la primera vista amb el títol Castelló d’Empúries Capital Comtal, Tastapatrimoni i el 28 de novembre que es fa la darrera activitat, la  Visita al Castell de St. Esteve de Mar de Palamós

Aquesta iniciativa es durà a terme per 7è any consecutiu i té com a objectiu fer valdre el ric patrimoni medieval de l’Empordà entre les persones que hi viuen i que el visiten.

L’any passat, entre l’11 de juliol i el 13 de desembre es varen organitzar 45 visites que varen interessar a 715 persones. En concret, el s’oferiren 26 visites guiades a l’Alt Empordà i 19 al Baix Empordà amb l’objectiu que els turistes i el públic en general tinguin la possibilitat de conèixer la zona, incloent-hi aquells entorns que sovint no disposen de visites guiades convencionals o que tenen un accés complicat. De les 45 activitats programades es pogueren fer totes llevat de 9 propostes, que varen coincidir amb moments de pandèmia en els que no fou possible dur a terme la visita.

En l’organització de les visites hi han participat 40 ajuntaments, el patronat de la Mare de Déu del Mont, museus i equipaments culturals i el departament de Cultura de la Generalitat a través de l’Agència Catalana de Patrimoni Cultural.

Aquest programa es planteja com una proposta per a recuperar la normalitat de les activitats destinades a ajudar a fer descobrir un territori privilegiat en termes patrimonials al púbic català. i la púbic local, després de mesos de restriccions i complicacions que es van normalitzant de manera progressiva tot i que es garantiran les condicions de restriccions, d’higiene i distàncies de seguretat previstes que siguin vigents en cada moment per a lluitar contra un virus que encara és entre nosaltres.

Per tal de fer difusió d’aquestes visites, s’ha editat un microsite on s’indica el dia de la visita guiada, la temàtica, els monuments que es visiten, l’hora, la durada i el preu (de gratuïtes i fins a cinc euros), entre altres característiques.

Cada ajuntament es fa càrrec de la reserva i del guiatge de la visita, mentre que els consells comarcals han tingut cura de la coordinació de tota la iniciativa, del disseny i la difusió de les diferents propostes  realitzarà digitalment a tot el territori i entre associacions i col·lectius especialment sensibilitzats en aquest tipus d’activitats.

Descobrir el territori

Com és sabut, l’Empordà té un important llegat medieval amb edificis, pobles i espais molt interessants. Alguns compten amb la infraestructura necessària per a ser visitats, però d’altres, per diferents motius, són difícilment accessibles. Per tal de fer aflorar aquest patrimoni tan important però sovint desconegut, es va pensar amb la possibilitat d’animar el territori mitjançant la invitació als ajuntaments de tot l’Empordà a participar amb una visita guiada, en un calendari conjunt, escollint un dia concret que els hi fos idoni però intentant no coincidir amb ningú.

Sovint s’ha animat els ajuntaments que fessin coincidir aquest acte amb la festa major, una fira o qualsevol altre acte que els pogués ajudar a tenir prou visitants per realitzar la descoberta. Les visites s’han proposat sempre guiades, donat que es tracta d’una oferta única i que permet conèixer elements que es faran molt més entenedors i interessants si estan acompanyats d’una explicació. Els guies poden ser professionals o persones vinculades al municipi. Al costat d’aquests monuments poc coneguts, s’ha convidat als altres llocs que ja compten amb infraestructura regular a realitzar una visita especial pel calendari, o bé a incloure-hi una de les que programen habitualment. Una altra condició que es va pensar important era de no sobrepassar mai el preu de cinc euros, ja que el que es vol és que aquestes visites puguin arribar a tothom, i que els visitants repeteixen durant tota la temporada.

- Publicitat -
- Publicitat -
- Publicitat -spot_img

Francesc Almagro: “Cal crear un nou pla per poder-nos adaptar a la nova mobilitat de la comarca”

Les sindicatures de greuges del Baix Empordà han fet una crida a repensar el sistema de transport públic de la comarca coincidint amb la propera renovació de la seva concessió. Proposen una reforma integral per millorar la connectivitat amb Girona, Barcelona i estacions clau com les de Flaçà, al Gironès, i Caldes de Malavella, a la Selva. I per parlar de totes aquestes reivindicacions ens ha visitat al Supermatí el Síndic de Greuges de Palafrugell, Francesc Almagro.

Altres notícies