18.4 C
Pals
Diumenge, 27 abril 2025
- Publicitat -

Els hospitals gironins atenen prop de 126.000 urgències durant l’hivern amb un nou model que s’estendrà a tot Catalunya

Els hospitals de les comarques gironines han atès prop de 126.000 urgències durant el pla d’hivern 2024-2025. Un 13% dels pacients han requerit ingrés. Un nou projecte de descongestió ha millorat l’atenció i s’implantarà arreu de Catalunya. La regió sanitària prepara ara un model predictiu i accions especials per afrontar l’augment d’activitat de cara a l’estiu.

Redacció
Redaccióhttps://www.radiocapital.cat
Ràdio Capital combina una programació musical de qualitat, amb diferents programes informatius i divulgatius.
Temps de lectura: 2 minuts
- Publicitat -spot_img

Els hospitals de la regió sanitària de Girona han atès 125.801 urgències durant els mesos d’hivern, entre l’1 de desembre i el 31 de març. De tots els pacients atesos, prop d’un 13% han requerit ingrés hospitalari. Aquesta xifra suposa un increment lleu respecte a l’hivern anterior, quan es van registrar 125.665 urgències amb un 12% d’ingressos. Al Centre d’Urgències d’Atenció Primària Güell de Girona, s’hi han atès gairebé 30.000 persones més, mantenint una mitjana de 233 pacients cada dia. Les dades consoliden un hivern intens en l’atenció urgent, marcat especialment per l’allargament de l’activitat de virus respiratoris, però sense arribar als pics de tensió viscuts en altres períodes.

Un nou model d’organització de les urgències que s’estendrà a tot Catalunya
Aquest hivern, la regió sanitària de Girona ha impulsat un projecte pioner que ha permès descongestionar els serveis d’urgències i millorar l’atenció als pacients. El projecte ha consistit en una coordinació estreta entre hospitals, centres d’atenció primària i serveis d’emergències, amb accions orientades a agilitzar l’entrada i sortida de pacients. Aquest pla de treball ha estat clau per evitar col·lapses i mantenir el ritme de l’activitat programada als hospitals. El quadre de comandament creat a partir d’aquest projecte permet monitorar de manera constant els principals indicadors d’activitat urgent. Ara, el Departament de Salut ha decidit estendre aquest model a la resta de Catalunya, després de la seva valoració molt positiva a la demarcació de Girona.

Mesures innovadores: preingrés hospitalari, derivacions a Radiologia i atenció a domicili
Entre les accions que han donat més resultat destaca la creació de zones de preingrés. En aquests espais, s’hi han agrupat els pacients que, després d’una primera exploració a urgències, ja estaven destinats a ingressar a planta. Això ha permès alliberar ràpidament boxes d’urgències i atendre nous pacients de forma més àgil.
També s’ha implantat la derivació directa dels pacients del servei d’urgències d’atenció primària al servei de Radiologia, evitant que haguessin de passar novament per urgències hospitalàries. Aquesta mesura ha reduït el temps d’espera i ha disminuït la saturació a les sales d’urgències.
Un altre canvi important ha estat l’impuls del Sistema d’Emergències Mèdiques en l’atenció domiciliària, avaluant si un pacient podia ser atès al seu domicili o si calia el trasllat a un hospital. Aquest filtratge ha estat fonamental per descarregar l’activitat hospitalària i garantir una resposta més ràpida a tots els casos.

Girona lidera el desenvolupament d’un model predictiu i prepara el pla d’estiu
Amb la voluntat de continuar millorant la gestió de l’activitat urgent, la regió sanitària de Girona està treballant ara en un model predictiu que permetrà anticipar l’entrada de pacients als serveis d’urgències. Aquest nou model es basa en dades històriques i en l’anàlisi de tendències actuals.
A més, de cara a l’estiu, quan es preveu un augment d’activitat especialment a les zones costaneres, el mateix sistema de monitoratge i resposta ràpida continuarà actiu dins el pla d’estiu.
Algunes de les mesures implantades aquest hivern, com les zones de preingrés i les derivacions directes a Radiologia, ja s’han instaurat de manera estable. D’altres accions noves es començaran a aplicar en els propers mesos, amb l’objectiu de garantir un servei àgil, eficaç i adaptat a les necessitats canviants de la població.

- Publicitat -
- Publicitat -
- Publicitat -spot_img
00:19:00

El Grup Alomar amplia els seus centres a les comarques gironines amb els darrers avenços en innovació tecnològica

Per parlar de l'expansió del grup i dels seus serveis ens han visitat als estudis de Ràdio Capital la CEO del Grup Alomar, Laura Casanovas, i la responsable de màrqueting i comunicació del Grup Alomar, Laura Alomar. 

Altres notícies