13.5 C
Pals
Dimarts, 24 desembre 2024
- Publicitat -

Desmantellen el principal grup criminal que introduïa haixix a Catalunya per via marítima i que operava al Baix Empordà

Begur va ser el punt d'inici de la investigació quan el 17 de setembre de l'any passat els Mossos van localitzar a la Cala d'Aiguafreda una furgoneta encallada a la sorra amb un carregament de gairebé 3 tones d'haixix en 76 fardells

Redacció
Redaccióhttps://www.radiocapital.cat
Ràdio Capital combina una programació musical de qualitat, amb diferents programes informatius i divulgatius.
Temps de lectura: 3 minuts
- Publicitat -spot_img

Els Mossos d’Esquadra de la Divisió d’Investigació Criminal (DIC) i del Servei de Vigilància Duanera de l’Agència Tributària han desmantellat la principal xarxa criminal que introduïa haixix a Catalunya i que ho operava, en part, des del Baix Empordà. La investigació va començar després que apareixés una furgoneta plena de droga a la Cala d’Aiguafreda de Begur.

Durant els nou mesos d’investigació, l’equip conjunt ha detingut 37 homes i 3 dones, dels quals 25 homes i una dona han ingressat a presó. Se’ls atribueixen delictes de pertinença a organització criminal, tràfic de drogues i tinença il·lícita d’armes. S’han intervingut més de 18,5 tones d’haixix, valorades en 36 milions d’euros, i cinc armes de foc.

Es tracta de la xarxa criminal amb més capacitat per introduir haixix a Catalunya detectada en l’última dècada. La investigació, tutelada pel Jutjat d’Instrucció número 4 de La Bisbal d’Empordà, va començar al setembre de l’any passat i va finalitzar l’11 de juny amb un dispositiu de més de 200 agents i 14 registres a Catalunya (Manlleu, Sant Hipòlit de Voltregà, Torelló, Roses, Puiggròs i Tàrrega), Màlaga i Saragossa. El dispositiu va resultar en 36 detinguts i 80 quilos d’haixix confiscats.

Begur, punt d’inici de la investigació

Begur va ser el punt d’inici de la investigació. El 17 de setembre de l’any passat, els Mossos d’Esquadra van localitzar una furgoneta encallada a la Cala Aiguafreda amb gairebé tres tones d’haixix en 76 fardells, valorats en 5,3 milions d’euros. Els traficants van abandonar la droga per evitar ser detinguts. Aquest incident va permetre identificar diverses persones implicades en el desembarcament, fet que va suposar l’inici de la investigació.

L’organització criminal, que operava principalment des de Màlaga, es coordinava amb una xarxa a Manlleu per dur a terme els desembarcaments de droga a Catalunya. Aquest grup, format per 8 persones a Màlaga, es desplaçava a Catalunya per rebre la droga i distribuir-la al mercat il·lícit europeu. A Manlleu, més de 24 persones estaven implicades en la logística, controlant els punts de desembarcament i assegurant l’èxit dels enviaments.

Durant la investigació, els agents van frustrar quatre desembarcaments i van localitzar una “guarderia” on s’emmagatzemava la droga: el 17 de setembre de 2023 a Cala Aiguafreda (Begur) es van trobar 2.903 kg d’haixix; el 23 de gener de 2024 a Cala Culip (Cadaqués) es van intervenir 3.922 kg d’haixix; el 9 de febrer de 2024 a Moià es van confiscar 1.343 kg d’haixix i 66 kg de cabdells de marihuana; el 19 de maig de 2024 a Maçanet de la Selva es van comissar 1.488 kg d’haixix; i el 7 de juny de 2024 a Arenys de Mar es va interceptar una embarcació amb 5.367 kg d’haixix.

La investigació va revelar que per primer cop una organització criminal especialitzada en tràfic d’haixix assentada al sud de l’Estat, concretament a Màlaga, es coordinava amb una altra organització arrelada a Manlleu, a la comarca d’Osona. Tot i que ambdues organitzacions també tenien capacitat per gestionar i materialitzar enviaments de forma independent, la col·laboració entre elles permetia realitzar els desembarcaments de manera més eficient.

El grup de Màlaga, format per 8 persones, incloïa 5 detinguts a la ciutat andalusa, dos a Saragossa i una persona investigada a Melilla. Aquest grup es desplaçava a Catalunya per rebre la droga i distribuir-la al mercat il·lícit europeu. La infraestructura a Manlleu, composta per més de 24 persones, preparava la logística necessària per assegurar l’èxit dels enviaments, incloent-hi la recerca de “guarderies” i el transport de la droga.

Un aspecte preocupant d’aquesta organització és l’ús d’armes de foc per protegir els enviaments de droga. S’han intervingut cinc armes de foc, incloent-hi dues de guerra. També es va trobar munició en dos punts de la Costa Brava on es van realitzar desembarcaments. Durant la investigació, es va identificar un grup de cinc persones encarregades de garantir la seguretat durant els desembarcaments i trasllats de la droga.

El 7 de juny, en el marc de la investigació, es va establir un dispositiu al Maresme per interceptar un enviament d’haixix. Es va detectar una embarcació semirígida aliena als fets investigats, que va intentar traspassar la droga a una altra organització. Els ocupants van llançar 77 fardells d’haixix per la borda durant la fugida. Poc després, es va interceptar una segona embarcació amb més de cinc tones d’haixix gestionada per l’entramat investigat.

El dispositiu final, realitzat l’11 de juny, va mobilitzar més de 200 agents que van realitzar 14 registres a diferents localitats de Catalunya (Manlleu, Sant Hipòlit de Voltregà, Torelló, Roses, Puiggròs i Tàrrega), Màlaga i Saragossa. El balanç del dispositiu va ser de 36 detinguts i 80 quilos d’haixix intervinguts. Els detinguts van passar a disposició judicial el 13 de juny davant el Jutjat d’Instrucció número 4 de La Bisbal, que va ordenar l’ingrés a presó per a 22 d’ells.

- Publicitat -
- Publicitat -
- Publicitat -spot_img

El 75% de les denúncies per delictes d’odi i discriminació a les comarques gironines acaben als jutjats

Els Mossos assenyalen que el col·lectiu amb malalties mentals és un dels que menys s'atreveix a explicar-ho.

Altres notícies