El sistema Ter Llobregat, que dona servei a prop de sis milions de persones, manté un consum mitjà actual de 173 litres per habitant i dia, segons les últimes dades publicades per l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA). Aquesta quantitat inclou els usos domèstics, econòmics i municipals. Les xifres es mantenen estables o lleugerament inferiors a les de la fase de preemergència registrada a finals de l’any 2023, quan els consums oscil·laven entre 181 litres al novembre i 173 litres al desembre.
El consum més baix es va registrar durant la fase d’emergència decretada entre febrer i maig de 2024, amb una mitjana de 159 a 166 litres per habitant i dia. Posteriorment, durant els mesos d’estiu, hi va haver un lleuger increment fins als 177 litres al juliol i 178 litres a l’agost. Amb l’arribada de la tardor, la tendència ha tornat a ser a la baixa, amb xifres de 174 litres al setembre i 173 litres a l’octubre.
Tot i les pluges de principis de tardor, que han incrementat les reserves en uns 50 hectòmetres cúbics, el sistema Ter Llobregat es manté en fase d’alerta per sequera. Les reserves actuals són insuficients i, si no milloren en els pròxims mesos, la situació podria empitjorar fins a la fase d’excepcionalitat durant la primavera vinent.
La consellera de Territori, Habitatge i Transició Ecològica, Sílvia Paneque, ha elogiat la col·laboració dels municipis i la ciutadania. “L’esforç per complir les dotacions del pla de sequera és exemplar i permet estalviar el màxim d’aigua possible”, ha afirmat. Tanmateix, Paneque adverteix que la sequera continua i insisteix en la necessitat de mantenir un consum contingut. Ha recordat que s’estan impulsant diverses obres per millorar el subministrament, les quals aportaran fins a 31 hectòmetres cúbics nous a les xarxes d’aigua el 2025.
En altres zones del país també s’observen descensos en els consums. Per exemple, a la unitat que depèn de l’aqüífer del Fluvià Muga, el consum ha passat de 195 litres per habitant i dia el 2023 a 193 litres aquest any. En àrees com Darnius Boadella, la reducció és encara més evident, amb un consum que ha passat de 206 litres a 187 litres per habitant i dia. Pel que fa a l’aqüífer de Carme Capellades, que recentment ha passat de la fase d’excepcionalitat a la d’alerta, el consum actual és de 184 litres, molt per sota dels 219 litres registrats al novembre de 2023.
La situació evidencia que la sequera segueix sent un repte important, malgrat les lleugeres millores en les reserves. Els esforços per estalviar aigua i garantir l’abastament són essencials fins que les obres estructurals entrin en funcionament i proporcionin més estabilitat al subministrament d’aigua.