Els pagesos gironins reclamen al Departament d’Agricultura que els deixin matar senglars durant les nits, quan els caçadors no ho estiguin fent. El sector assegura que segueixen vivint “un problema greu” amb la quantitat de porcs i cabirols i lamenten la “poca celeritat” per part del Govern en relació al decret que els permet sortir a matar. El coordinador d’Unió de Pagesos a les comarques gironines, Narcís Poch, no entén la “poca diligència” del Departament d’Agricultura amb un problema que “fa anys que dura”. Poch considera que la tramitació per donar permís als pagesos per matar senglars i cabirols és molt lenta malgrat que hi ha un decret que permet fer-ho. A més, alerta que la plaga del conill també els està començant a afectar.
Aquest dilluns es farà a Tàrrega una reunió entre el Govern i els diferents actors implicats en el control de la fauna cinegètica a Catalunya, o el que és el mateix, frenar el nombre de senglars, cabirols i conills que malmeten els camps dels agricultors. De la trobada els pagesos n’esperen “mesures concretes” que es reflecteixin en el decret que els ha de permetre ser un actor important en el control d’aquests animals. “Fa anys que fan mal i fa anys que ho estem denunciant”, assenyala el coordinador d’Unió de Pagesos a les comarques gironines, Narcís Poch.
I és que els agricultors de la demarcació estan “farts” de demanar que els hi permetin matar senglars quan els caçadors no estan actius, o sigui, principalment a les nits. De fet, Poch assenyala que en horari nocturn no es pot caçar, però sí que es pot fer control. “Nosaltres ens dediquem a fer control de població, perquè és evident que amb els caçadors no n’hi ha prou”, argumenta.
De fet, cada vegada més pagesos s’apunten als cursos per treure’s el permís d’armes i així poder matar i protegir els seus camps dels atacs dels animals. I és que, fins fa poc, s’havia de demostrar que hi havia hagut danys en algun camp per permetre al pagès disparar.
“Moltes vegades ens deien que només teníem un 10 o un 20% del camp afectat, però és que segurament allò era el benefici que tenia previst el pagès”, assenyala Poch. Des d’UP recorden que si al final d’any s’arriba amb pèrdues, especialment en finques arrendades on el pagès hi treballa, pot provocar l’abandonament de l’activitat.
No es maten els cabirols previstos
Una altra de les denúncies que fa Unió de Pagesos a les comarques gironines és que els caçadors no maten el nombre de cabirols que poden i que l’administració els permet. Cal recordar, que el Departament d’Agricultura expedeix un nombre concret de precintes per cada vedat.
Quan un caçador d’un vedat determinat mata un cabirol ha de precintar l’animal, per tal de tenir control de la població. Però la realitat és que aquests precintes mai s’acaben. “És curiós que no maten els cabirols que l’administració els permet i això ens generarà d’aquí poc un problema també amb el cabirol”, lamenta Poch.
Però, per si no n’hi ha prou, ara a les comarques gironines també hi ha preocupació pels conills. En aquest sentit, Narcís Poch, ha advertit que ja han començat a detectar diversos camps amb plagues de conills que els afecten, si bé el problema més greu en relació a aquesta espècie és a la demarcació de Lleida.
Més celeritat
Una de les principals demandes dels pagesos de les comarques gironines és que hi hagi més celeritat a l’hora de tramitar els permisos pertinents per permetre poder matar senglars o cabirols als pagesos.
“Una vegada més es demostra que el senglar és molt més ràpid que la maquinària funcionarial del Govern desenvolupant normes. Fa molt més temps que anem darrere del problema i no aconseguim avançar-lo”, ha lamentat Poch, que ha recordat que hi ha una carta del 1985 on ja s’advertia dels perjudicis que podia provocar el senglar.