16.3 C
Pals
Dijous, 21 novembre 2024
- Publicitat -spot_img

Els pagesos gironins pateixen una collita de cereal afectada per les pluges tardanes

Els pagesos de Girona preveuen una mala collita de cereal aquest estiu a causa de les pluges tardanes que han provocat un doble cicle de creixement. Aquest fet ha retardat la sega entre dues i tres setmanes, afectant tant la quantitat com la qualitat del gra, que està per sota del mínim exigit. Els conreus de gira-sol i blat de moro, en canvi, es beneficien d'aquestes precipitacions.

Ràdio Capital
Ràdio Capitalhttps://www.radiocapital.cat
Ràdio Capital combina una programació musical de qualitat, amb diferents programes informatius i divulgatius.
Temps de lectura: 2 minuts
- Publicitat -spot_img
- Publicitat -

Els pagesos de les comarques gironines preveuen que la collita de cereal aquest estiu serà dolenta. Les pluges caigudes fora de temps han provocat un “doble cicle” de creixement en molts camps. Això significa que hi ha espigues que han rebrotat i estan en una fase primerenca de creixement, mentre que d’altres ja han completat el cicle i caldria segar-les. Aquest fenomen obliga els pagesos a retardar la sega entre dues i tres setmanes, esperant que les espigues verdes acabin el cicle. Aquesta situació afecta tant la quantitat de cereal com la qualitat del gra, que en les primeres recollides ja s’ha comprovat que està per sota del mínim exigit.

L’any passat, el principal problema era la falta de pluges, però aquest 2024 ha estat l’excés de precipitacions, especialment tardanes, que ha afectat la collita de cereal. La majoria de camps no es podran segar a finals de juny o principis de juliol, com estava previst. La majoria de pagesos gironins tenen sembrats de blat i ordi, cereals d’hivern que requereixen menys aigua, tenint en compte l’escenari de sequera previst per aquest any.

Les pluges de les darreres setmanes han generat un rebrot que fa que moltes espigues encara siguin verdes, mentre que d’altres ja estan seques i a punt per recollir. Com que és inviable segar un camp de blat a mitges, l’única opció és esperar que totes les espigues s’assequin. Aquest doble cicle, en què una part del sembrat està en un estadi final i òptim per recollir i l’altra part està vegetant, afecta tant la quantitat com la qualitat del producte, segons explica Xavi Frigola, coordinador d’Unió de Pagesos a l’Alt Empordà.

Aquesta espera es pot allargar unes tres setmanes, i el que s’hauria d’haver recollit a principis de juliol no es podrà segar fins a finals de mes, sempre que no continuï plovent. La diferència entre les espigues per culpa del rebrot fa preveure un gra més petit i de pitjor qualitat. Els pocs cereals que s’han començat a recollir tenen un calibre de 55, quan l’òptim és de 62 o 64. Això també dificultarà la venda del gra.

Les pluges també han fet créixer males herbes en molts camps, complicant el treball de les màquines, que s’enreden al sistema de tall i triatge.

En canvi, els pagesos que han sembrat gira-sol o blat de moro es beneficien de les darreres precipitacions. Frigola reconeix que la majoria de pagesos van plantar aquests conreus a contracor, per respectar la rotació de conreus. Però, gràcies a la primavera plujosa, es preveu una bona collita per a aquests cultius.

Una de les bones notícies de les pluges era l’abundància de farratge, que evitaria haver de comprar-lo a França. Les pluges de març van permetre un bon dall d’userda i raigràs, però les pluges posteriors han mullat el menjar, afectant-ne la qualitat. Les bales de palla no embolcallades amb plàstic han quedat molles, reduint la qualitat del producte i dificultant la venda.

- Publicitat -
- Publicitat -
- Publicitat -spot_img

El reciclatge al Baix Empordà: radiografia per tipus de residus i municipis

El Baix Empordà presenta diferències significatives en el reciclatge de matèria orgànica, paper i cartró, vidre, envasos lleugers i residus voluminosos. Begur, Palafrugell i Albons lideren en diverses fraccions, mentre que municipis com La Bisbal d’Empordà destaquen en el reciclatge de paper i cartró. Encara queda marge per millorar en altres residus com tèxtils i olis vegetals.
- Publicitat -
- Publicitat -

Altres notícies

- Publicitat -