Els pescadors de la comarca podran pescar gamba vermella de Palamós i evitar que hi hagi escassetat durant l’època de Nadal. Ho ha explicat en una entrevista a TARDA Capital el Patró Major de la confraria de Palamós, Miquel Mir, després de l’alerta que van enviar fa unes setmanes aquests mateixos pescadors.
“Les coses han canviat una mica”, ha admès Mir a Ràdio Capital. Els pescadors temien que s’hauria d’aturar l’activitat perquè estaven superant el límit de tones que es poden pescar al litoral mediterrani, “només ens en quedaven 44 tones”. Tot plegat perquè Europa marca un topall per pescar gamba vermella i quan s’hi arriba l’Estat obliga les embarcacions a aturar la pesca. Miquel Mir afirma, però, que l’estat espanyol ha negociat amb França perquè els cedeixin 56 tones de captura. Admet que amb aquesta xifra de captura “arribarem justet”.
Miquel Mir reconeix que va ser el crit d’alerta que van fer des del sector pesquer el que va alertar a les autoritats. El màxim de captura de la gamba es troba en unes 800 tones i fa unes setmanes s’estava a punt d’arribar a aquest límit. Miquel Mir apunta que aquesta limitació és del total del litoral mediterrani espanyol, “no està dividit per ports”.
El Patró Major assenyala que aquesta manca de diferenciació és injusta per aquells ports, com el de Palamós, que impulsa mesures de sostenibilitat per mirar de ser respectuosos amb la pesca i el medi ambient. A Palamós hi ha una limitació horària per pescar, les xarxes tenen unes característiques especials per mirar de fer captures amb una mida grossa, entre d’altres. “Hi ha ports que totes aquestes mesures no les compleixen”, admet Mir. Per això, creu que caldria fer un repartiment del límit de pesca més equitatiu.
La gran majoria d’embarcacions a Catalunya treballen amb una xarxa amb forats més amples per mirar de limitar la mida del peix que entra a la xarxa. “Treballem amb malles de 50 cm, a diferència d’embarcacions del sud del Mediterrani que treballen amb malles de 40 cm”, explica Mir.
No hi haurà escassetat de gamba vermella fresca de Palamós aquest nadal