8.6 C
Pals
Diumenge, 19 gener 2025
- Publicitat -

Els pescadors de Palamós donen a conèixer la qualitat del producte pesquer local dins les activitats que organitza l’Espai del Peix

L’objectiu és treballar la formació ocupacional dels pescadors locals i concretament en el sector de la gastronomia, impulsant l’emprenedoria en aquests professionals de la mar, dotant els pescadors de coneixements i habilitats per a esdevenir veritables assessors del peix o guies-intèrprets en aquest àmbit

Temps de lectura: 3 minuts
- Publicitat -spot_img

L’aula gastronòmica de l’Espai del Peix, ubicada a l’edifici de la llotja del port pesquer de Palamós, ha iniciat les activitats que durant aquest estiu programa per a continuar treballant en el foment del producte pesquer local, i en aquest cas amb la participació dels pescadors del municipi, que en aquesta proposta esdevenen prescriptors de la qualitat del peix desembarcat al port de Palamós.

Per això es compta amb la participació de pescadors de la Confraria palamosina i formats en el programa MasterPeix, que va impulsar el Museu de la Pesca amb l’objectiu de treballar la formació ocupacional dels pescadors locals i concretament en el sector de la gastronomia, impulsant l’emprenedoria en aquests professionals de la mar, dotant els pescadors de coneixements i habilitats per a esdevenir veritables assessors del peix o guies-intèrprets en aquest àmbit. Aquests coneixements se sumen a l’experiència dels pescadors, experts en el producte.

Visita guiada amb tastet, de gamba i de peix blau

El programa s’ha iniciat aquest mes de juliol amb les visites guiades amb tastet per conèixer una mica més la gamba de Palamós, i fer-ho mitjançant la mà experta d’un pescador local (MasterPeix).

Aquesta activitat té lloc cada dimarts dels mesos de juliol i agost, a partir de les 19:30 h, amb una visita guiada que té la gamba com a protagonista i que passa per l’exposició permanent del Museu de la Pesca, la mostra surant de les Barques del Peix, la llotja del port pesquer i finalitza amb un tastet de gamba a l’Espai del Peix.

Aquesta visita guiada es complementarà, a partir del mes d’agost, amb la que es durà a terme a la subhasta del peix blau, per aprofundir en les espècies que mitjançant la pesca d’encerclament arriben a la llotja palamosina.

Un pescador local (MasterPeix) explicarà quines són aquestes espècies i el procés del peix a la subhasta. L’activitat es durà a terme els dimarts a partir de les 8 h del matí, i finalitzarà amb un tastet de peix blau a l’Espai del Peix.

La cuina marinera amb els MasterPeix

A aquestes dues propostes si sumarà la realització també de show cooking, on les persones participants podran conèixer les receptes marineres elaborades amb peix local, i fer-ho de la mà d’un pescador (MasterPeix) i d’un cuiner del municipi.

Aquest show cooking amb MasterPeix s’iniciaran el dijous dia 27 de juliol, tindran lloc a l’Espai del Peix (edifici de la llotja del port pesquer de Palamós) de 19:30 a 22h, i es repetiran tots els dijous del mes d’agost.

En aquestes demostracions de la cuina del peix el públic assistent podrà fer quatre tasts de receptes amb producte pesquer local, acompanyats de vins Perelada i cervesa Inedit Damm, així com conèixer la qualitat de les espècies utilitzades, la manera de cuinar-les, els caladors on es localitzen o els sistemes emprats per a pescar-les. Per a poder participar a qualsevol d’aquestes propostes cal fer reserva prèvia al web: tickets.museudelapesca.org.

MasterPeix, una iniciativa innovadora

El projecte formatiu MasterPeix es va desenvolupar en dues edicions, entre 2018 i 2019, i va ser subvencionat pel Grup d’Acció Local Pesquer Costa Brava (GALP) gràcies al finançament del Fons Europeu Marítim de la Pesca de la Unió Europea que gestiona la Generalitat de Catalunya.

Les jornades de formació MasterPeix, es van adreçar als pescadors de la Confraria de Pescadors de Palamós en la primera edició, i es va ampliar també a dones que estiguessin interessades en el fet pesquer, per tal que esdevinguessin prescriptors i prescriptores de les espècies pesqueres i de la cuina tradicional marinera.

Aquesta iniciativa, innovadora i sense precedents al litoral català, vol contribuir a diversificar l’activitat de la pesca, impulsant l’emprenedoria en aquest sector, dotant els pescadors locals de coneixements i habilitats per a esdevenir veritables assessors del peix o guies-intèrprets en aquest àmbit. Aquests nous coneixements se sumen a l’experiència dels pescadors, experts en el producte que tracten cada dia i en la manera de capturar-lo.

L’any 2021 el projecte MasterPeix va ser guardonat amb el reconeixement com a millor projecte de bones pràctiques de l’Estat Espanyol, atorgat per la Red Española de Grupos de Pesca.

- Publicitat -
- Publicitat -
- Publicitat -spot_img

Altres notícies