La Confraria de Pescadors de Palamós accepta l’acord al qual ha arribat la Comissió Europea aquesta matinada per reduir les jornades d’activitat pesquera si no s’apliquen mesures més sostenibles a les flotes i als mètodes de pesca. El Patró Major de la Confraria de Palamós, Miquel Mir, reconeix que de les mesures proposades per l’organisme europeu, “nosaltres les complim totes”.
De moment, però el sector pesquer del Baix Empordà encara està esperant el document oficial de la Comissió Europea per veure les 12 mesures que caldrà aplicar a les flotes pesqueres. Miquel Mir explica que algunes de les condicions ja s’han filtrat i creu que la Confraria de Pescadors de Palamós les podria complir gairebé totes. Així, la flota podria arribar a treballar gairebé o els mateixos dies que durant el 2024. “Ja fa anys que estem aplicant aquestes mesures”, reconeix el Patró Major de la Confraria.
Miquel Mir, però, demana que “no se’ls posi a tots al mateix sac” a l’hora de comptabilitzar els dies de pesca pel 2025. “S’hauria de premiar als ports que fa anys que apliquen mesures més sostenibles de gestió de la pesca”, admet el Patró Major de la Confraria de Palamós. A Palamós totes les barques que formen part de la Confraria compleixen aquestes mesures de sostenibilitat i gestió de pesca responsable.
Cal recordar, però, que hi ha confraries com la de Palamós que ja fa més de 20 anys que estan aplicant mesures més sostenibles per pescar: aturades biològiques, reducció del nombre de vaixells a la flota, ampliar els forats de la xarxa (que actualment són de 55 mil·límetres per deixar passar els exemplars més petits) o la implementació de portes pelàgiques, entre altres. A més, Miquel Mir recorda que a part d’aplicar aquestes mesures més sostenibles, ja fa anys que treballen amb el sector científic per millorar aquest model de gestió a la comarca. Cal recordar, que l‘Institut de Ciències del Mar va reconèixer Palamós com la pesqueria més ben gestionada de Catalunya
Des de la Confraria de Pescadors de Palamós no descarten col·laborar amb altres confraries i entitats que necessitin renovar i aplicar aquestes mesures més sostenibles en el model de gestió de pesca, “ja fa anys que ho fem”.