El sector pesquer del Mediterrani protesta aquesta setmana per la proposta que s’ha fet des de la Comissió Europea de reduïr un 79% els dies de pesca d’arrossegament pel proper 2025. Aquesta reducció, tal com denuncien des del sector pesquer, implica que les barques de pesca només podrien sortir a feinejar entre 20 i 28 dies durant l’any, en comptes dels 150 – 160 dies que tenen en l’actualitat.
A Palamós, tot i que alguns membres de la Confraria de Pescadors han viatjat a Madrid o a Brussel·les, els pescadors s’han concentrat aquest matí per llegir un manifest i expressar el seu desacord amb la proposta. Han estat més d’un centenar de persones les que s’han concentrat davant la llotja de Palamós per mostrar el seu rebuig a la mesura proposada per la Comissió Europea. Durant la protesta també s’han fet sonar botzines, xiulets i crits de “volem pescar”.
En una entrevista durant el Supermatí, el vicepresident de la Confraria de Pescadors de Palamós, Francesc Benaiges, ha remarcat que la proposta feta per la Comissió Europea suposaria “la mort del sector pesquer al Mediterrani” i que “és ridícula”.
Francesc Benaiges alerta que aquesta mesura que limita la pesca no només afectarà el sector pesquer, “les peixateries o els establiments de restauració i hotelers, entre altres, també rebran l’impacte d’aquesta mesura”. El vicepresident recorda que la Confraria de Palamós ja treballa per mirar de minimitzar l’impacte de la pesca en la regeneració de les espècies i admet que cal prendre mesures valentes per ser més sostenibles. Però critica que es vulgui “eliminar el sector”.
El vicepresident admet que si no es proposen solucions alternatives, impulsaran altres actes de protesta tot i que de moment estan pendents del que es pugui dir des de la Comissió Europea. Francesc Benaiges, però, critica la desorganització de les administracions quan es parla d’establir els dies de pesca al mar Mediterrani.
Per la seva banda, l’alcalde de Palamós, Lluís Puig, ha anunciat durant la protesta que els grups municipals aprovaran en el proper ple una moció conjunta per demanar una moratòria de la proposta feta per la Comissió Europea.
A part de les accions impulsades des del sector pesquer i municipal, el vicepresident del Parlament Europeu i eurodiputat del PSC, Javi López, juntament amb els socialistes Laura Ballarín i Nicolás González, han adreçat una carta al nou comissari de Pesca i Oceans, Costas Kadis, demanant que la Comissió Europea retiri la proposta. Segons Javi López, aquesta proposta suposa “un greu risc per a la viabilitat econòmica del sector i per a la subsistència de milers de famílies i comunitats costaneres”. El vicepresident socialista subratlla que, tot i que la sostenibilitat ambiental és “un objectiu clau”, no es pot assolir sense considerar les necessitats del sector.
La regeneració de les espècies
El que entra en joc en aquesta proposta feta des de la Comissió Europea és l’equilibri entre les empreses que treballen dins i gràcies al sector pesquer, i la regeneració de les espècies marines. “La pesca d’arrossegament és una de les que genera més impacte en el fons marí”, tal com apunta la biòloga marina, Clàudia Auladell, que explica quin és l’impacte que genera aquest sistema de pesca en els ecosistemes marins.
La biòloga admet que tot i que la confraria de Palamós és una de les que fa una aposta més sincera i directa per fomentar la sostenibilitat a l’hora de pescar, hi ha d’altres confraries que no apliquen cap mesura a l’hora de controlar com es pesca i què es pesca. Per això, Auladell reconeix que una de les solucions per controlar el peix que és pesca és el retorn a la pesca artesanal, entre altres mesures. Si bé és cert que aquest sistema també afectaria al sector pesquer.
Clàudia Auladell admet que el model que segueixen a Palamós és un bon exemple “de pescadors que s’ho creuen” i que miren de preservar l’ecosistema perquè entenen “que és el seu futur”. Reconeix, però que les xifres a les quals s’havien d’arribar pel 2025 ja se sabien. La biòloga admet que quan es parla d’aplicar mesures i assolir les xifres que es demanen des d’Europa “solem anar tard”.
Auladell reconeix que el retorn a la pesca tradicional hauria d’estar, com a mínim al principi subvencionat, i posar especial atenció a aquelles barques que siguin més selectives i sostenibles. “Això suposaria que hi hauria menys peix i que aquest seria més car”, admet la biòloga. Admet que a llarg termini aquest tipus de pesca acabaria beneficiant la biodiversitat i la regeneració del Mediterrani.
De moment, el sector pesquer i el sector científic encara estan pendents de les decisions que es prendran a la Comissió Europea, en una reunió que s’està celebrant a Brussel·les des d’aquest mateix dilluns.