Els pescadors gironins han reprès aquest mes de juny la campanya del llamàntol després d’una veda de deu mesos. La normativa estableix que només es poden capturar durant dos mesos, de l’1 de juny al 31 d’agost, i que només poden fer-ho els professionals d’arts menors que pesquen al tresmall.
Segons les dades recollides durant el 2023, a les confraries del Port de la Selva, Llançà, Roses, l’Estartit, Palamós, Sant Feliu de Guíxols i Blanes es van capturar uns 400 quilos de llamàntol. Concretament, la confraria que més quilos en va posar a la venda va ser Palamós, amb un total de 131 quilos; seguida de Roses amb 90 quilos i Blanes, amb 88. Aquestes són les confraries també que tenen més embarcacions. En canvi, a Port de la Selva i l’Estartit, les confraries més petites, se’n van posar a la venda 8 i 7 quilos respectivament.
El llamàntol és un crustaci molt valorat, però que gairebé totes les unitats que es troben al mercat venen de països com Regne Unit o el Canadà. Tot i això, els més apreciats al mercat són els que es capturen al litoral gironí, ja que la seva carn és de més qualitat per les corrents del Mediterrani: aquestes són més fortes i fan que el crustaci tingui una carn més fibrosa i saborosa.