Els Premis Timó 2023 han reconegut amb el Timó d’Or a la presidenta d’Aromar Hotels & Restaurants, Carme Hospital, i el Timó d’Argent a Turisme Rural Girona. Els guardons també han reconegut els 25 anys de trajectòria del Restaurant Can Saló; el premi al proveïdor ha recaigut en Energèstic; i el diploma de qualitat ha recaigut en la Cambra de Comerç de Palamós. L’entrega de premis s’ha fet aquest dimecres al restaurant la Sala de l’Isaac a Llofriu.
El primer guardó, el Timó d’Or 2023, s’ha entregat a Carme Hospital per la seva trajectòria en el turisme de la Costa Brava i per la seva dedicació com a presidenta d’Aromar Hotels & Restaurants i a les diferents entitats del Grup Costa Brava Centre. Aromar Hotels & Restaurants el conformen més de vuit empreses i avui dia donen feina a més de 200 persones. En el discurs d’agraïment Carme Hospital ha recordat el seu marit, Jordi Comas Matamala, amb qui va impulsar la cadena d’Aromar Hotels & Restaurants.
El Timó d’Argent ha reconegut la tasca de Turisme Rural Girona, pel seu compromís amb el territori, per potenciar l’agroturisme i el turisme rural a les comarques gironines i per revitalitzar la vida en municipis ubicats en espais únics. L’Associació de cases Turisme Rural Girona es va fundar l’any 1992 gràcies a la iniciativa de 12 cases de pagès gironines per promocionar el turisme d’interior, que fins aleshores eren zones poc promocionades i desconegudes.
Els guardons també han reconegut els 25 anys que enguany celebra el Restaurant Saló de Palau-Sator. Aquest és un espai situat en una antiga masia on s’hi poden degustar plats tradicionals empordanesos, de temporada i de proximitat. I a més, els premis també han donat el diploma de qualitat a la Cambra de Comerç de Palamós. Se’ls reconeix el lideratge a l’hora d’impulsat el Compromís per a la Sostenibilitat Turística a les comarques gironines amb el certificat Biosphere. Pol Fages ha recordat la importància d’impulsar la sostenibilitat i el respecte pel medi ambient en el sector turístic.
La presidenta de la Unió d’Empresaris d’Hostaleria i Turisme de la Costa Brava Centre, Barbara Hallé, també ha destacat la importància que el sector actuï davant la sequera i per impulsar la reconversió sostenible al sector. Tot i això, ha recordat la importància que aquesta gestió de la sequera i la sostenibilitat es faci de la mà amb l’administració.
L’energia un factor important pel sector
L’acte de premis ha anat precedit de la ponència del membre de l’empresa Energèstic, Javi Sin, amb el títol “Sumar per pagar menys: compres col·lectives d’energia i autoconsum compartit”. Així, el ponent ha donat a conèixer la situació dels preus en el sector energètic i el model d’agregació per a disposar de millors condicions econòmiques als contractes energètics a través de les compres col·lectives d’energia i el model d’autoconsum compartit.
A més, els guardons han reconegut la tasca d’Energèstic amb el Premi Proveïdor. El premi ha reconegut la tasca d’assessorament a les empreses del sector en termes d’energia i emissions de CO2 i per donar solucions als seus clients tenint en compte les seves necessitats.