La primera fase dels pressupostos participatius de Palafrugell ha acabat amb la presentació de 92 propostes en total. De totes aquestes, més d’un 40% han estat presentades a títol col·lectiu mentre que la resta, un 60%, han estat a títol individual. D’aquesta manera, la ciutadania podrà proposar i decidir en què invertir un total de 310.000 € del pressupost municipal de l’any 2025.
En concret, 26 propostes s’han recollit a través de reunions amb consells i òrgans de participació; 22 propostes s’han recollit en paper mitjançant les urnes ubicades a la Biblioteca Municipal i a l’Oficina d’Atenció Ciutadana; i, finalment, han estat 44 les propostes que s’han recollit directament a través de la plataforma Decidim Palafrugell.
Tot aquest procés s’ha desenvolupat des de l’1 de febrer al 15 de març, on la ciutadania ha presentat propostes per als pressupostos participatius de 2025. Podien presentar propostes les persones a títol individual que tinguessin relació amb el municipi de Palafrugell i també a nivell col·lectiu les entitats, els grups de ciutadans i ciutadanes, els centres educatius, els òrgans de participació i els consells de participació.
Amb l’objectiu d’incentivar la participació en tots els àmbits i segments de població, i amb la idea de comptar amb una àmplia participació ciutadana, es va realitzar una campanya de comunicació institucional fonamentada en les xarxes socials i el web municipal que ha arribat a un elevat nombre de població.
Concretament, les publicacions fetes a Instagram en aquest període han arribat a 11.564 persones, i el vídeo explicatiu sobre els pressupostos participatius ha tingut més de 9.000 visualitzacions. D’altra banda, a Facebook i X s’han obtingut 78.480 i 21.400 impressions dels continguts, respectivament. Paral·lelament, també es va fer una aposta per acostar el procés a la ciutadania amb la instal·lació d’una taula informativa a plaça Nova durant dos cap de setmana.
Des d’ara i fins al 15 de juliol, s’obre el període per tal d’analitzar les propostes rebudes. D’aquesta manera es farà un estudi de viabilitat de les propostes a nivell tècnic i un debat ciutadà per escollir les propostes que, en el següent pas aniran a votació per part de la ciutadania. Unes votacions que tindran lloc passat l’estiu, concretament entre el 15 de setembre i el 15 d’octubre.