Els preus han caigut mig punt a Girona aquest setembre i l’IPC interanual tanca el mes a l’1,3%. És el nivell més baix des del març del 2021, quan aquest índex va situar-se a l’1,2% i a partir d’aquí va començar l’escalada inflacionista marcada per l’esclat de la guerra d’Ucraïna (que el va arribar a catapultar més enllà del 10%). Aquest setembre, la demarcació nota la fi de la temporada turística, perquè els serveis vinculats al sector són els que registren els descensos més elevats (els paquets turístics davallen fins a un 18,2%). En paral·lel, també baixa el grup format per l’energia i els carburants (-2,4%) i els aliments, que formen part del cistell del dia a dia, moderen la tendència a l’alça (i fins i tot baixen un tímid 0,3%).
La inflació es modera a les comarques gironines. Segons recullen les dades que periòdicament fa públiques l’Institut Nacional d’Estadística (INE), aquest setembre els preus han davallat mig punt (-0,5) a la demarcació. I com ja és habitual, al darrere d’aquest global hi ha dues realitats diferenciades. Per una banda, el d’aquells productes i serveis que van a la baixa; i per l’altra, els que van a l’alça.
Durant el darrer mes, però, els descensos han estat més que els augments. Entre d’altres, això ha vingut marcat per la fi de la temporada alta, cosa que s’ha deixat notar sobretot en el preu dels paquets turístics (que al setembre han baixat un 18,2%). Però també, perquè el paquet format per la llum, el gas i els carburants ha anat a la baixa (en aquest cas, un -2,4) i això, de retruc, també s’ha traduït al transport (on el descens ha estat del -4,4%) o el lloguer de vehicles (-1,8%).
No són, però, els únics grups que han atenuat preus durant aquest setembre. De fet, els aliments -que concentren bona part del cistell del dia a dia- també han davallat. Tot i que, en aquest cas, un tímid -0,3%. Això sí, ara anar al supermercat i omplir la nevera per passar la setmana costa més que fa un any. En concret, segons recull l’INE, un 1,1%.
En paral·lel, també han baixat els productes vinculats a l’oci i la cultura (-3,9%) o els equips de telefonia (-1%). A l’altre costat de la balança, però, els preus de la roba i el calçat s’han apujat un 1,3%, coincidint amb el canvi de temporada, i l’ensenyament -aquí hi té a veure la tornada a l’escola- al seu torn ho ha fet en un 2,3%. L’hostaleria també ha registrat increments; en concret, les cartes de bars i restaurants s’han apujat un 1,2%.
Des del març del 2021
El descens d’aquest setembre també ha contribuït a pal·liar l’IPC interanual, que tot i que encara augmenta, ho fa de manera menys significativa. De fet, d’un any per l’altre, a les comarques gironines els preus s’han incrementat en un 1,3%.
És el nivell més baix dels darrers tres anys i mig, perquè per trobar un índex que se situï per sota cal remuntar-se fins al març del 2021 (quan aleshores l’IPC interanual va tancar a l’1,2%). Va ser aleshores quan, arran de la guerra d’Ucraïna, va començar l’escalada inflacionista que va arribar a catapultar aquest índex fins a més amunt del 10% (el rècord es va assolir el juliol del 2022, quan l’IPC interanual va tancar al +11,7%).