Els preus del lloguer a la Costa Brava, especialment entre Sant Feliu de Guíxols i Palamós, han arribat a un màxim històric. Segons l’informe del segon trimestre del 2024 de la Cambra de la Propietat Urbana de Girona, el preu mitjà d’un habitatge en aquesta zona costanera és de 745 euros mensuals. Aquesta xifra suposa un increment del 5% respecte al mateix període de l’any passat i reflecteix una tendència alcista sostinguda malgrat les mesures de regulació aprovades recentment.
En una entrevista al programa Tarda Capital de Ràdio Capital, conduït per Joan Bosch, el president de la Cambra Immobiliària de Girona, Miquel Costa, ha atribuït aquest increment a diversos factors estructurals. “L’escassetat de pisos de lloguer és el principal motiu d’aquesta situació”, ha afirmat Costa. “Això no és nou, fa anys que avisem que la manca d’oferta en el mercat de lloguer és un problema greu que no s’ha abordat amb suficient determinació”.
L’impacte de la regulació de preus
La regulació de preus dels lloguers, vigent des del març del 2024, pretenia frenar l’escalada de preus en zones de gran demanda com la Costa Brava. No obstant això, segons l’informe, les mesures no han aconseguit el seu objectiu. De fet, han contribuït a reduir encara més l’oferta d’habitatges. Miquel Costa ha destacat que les normatives actuals “espanten els propietaris”. Això es deu, en part, a l’obligació d’oferir lloguer social si es considera que tenen la condició de “grans tenidors”.
Aquest concepte, segons Costa, s’ha ampliat de manera desproporcionada. “Ara mateix, una persona que té quatre pisos, incloent-hi el seu apartament d’estiueig, ja és considerada gran tenidor i està sotmesa a una sèrie d’obligacions que la fan pensar-s’ho dues vegades abans de posar un pis en lloguer”, ha explicat al programa.
Escassetat d’habitatge i l’augment de la demanda
Aquesta situació s’agreuja amb l’increment de la demanda, impulsat per una millora de l’economia i l’augment de la població. Segons Costa, “l’economia creix, la demografia també, però el parc d’habitatges de lloguer es manté pràcticament estancat des de fa anys”. Aquesta combinació de factors fa que cada cop sigui més difícil trobar pisos a preus assequibles. “Les persones que busquen un habitatge s’enfronten a moltes dificultats, no només per trobar un lloc que s’ajusti a les seves necessitats, sinó també pel preu”, ha assegurat.
L’escassetat no només afecta la Costa Brava. A la ciutat de Girona, el preu mitjà del lloguer és encara més elevat, arribant als 781 euros mensuals. Figueres i Olot, tot i tenir preus més baixos, també reflecteixen una pressió considerable amb lloguers mitjans de 546 i 520 euros, respectivament.
Normatives dissuasòries per als propietaris
A més de les limitacions de preus, Costa ha destacat altres aspectes normatius que han contribuït a la situació actual. Per exemple, les dificultats per desnonar inquilins en cas d’impagament o els contractes de lloguer de temporada, cada vegada més restringits. “Això afecta especialment propietaris que lloguen a estudiants, professors o professionals que necessiten un pis temporalment”, ha explicat.
També ha fet referència a una nova proposició de llei que busca eliminar aquests contractes, una mesura que, segons ell, “només farà que empitjorar la situació”. Per a molts propietaris, l’alternativa més segura davant aquestes restriccions és retirar els seus habitatges del mercat de lloguer i invertir en altres opcions, com ara les lletres del tresor, que ofereixen una rendibilitat estable sense riscos ni complicacions.
Solucions insuficients per un problema crònic
Costa ha insistit que les mesures adoptades fins ara han atacat només les conseqüències, però no les causes del problema. “Des del 2007-2008, quan els lloguers van baixar per la crisi, no hem tornat a construir habitatges de protecció oficial de lloguer en la mesura necessària”, ha dit. Durant dècades, institucions públiques i privades han estat responsables de desenvolupar aquest tipus d’habitatge, però actualment la seva oferta és pràcticament inexistent.
Segons Costa, recuperar aquestes polítiques seria essencial per equilibrar el mercat i oferir una alternativa real a l’habitatge privat. “No tot ha de recaure en el sector públic, però cal fomentar la col·laboració amb entitats sense ànim de lucre i altres agents del sector privat”, ha apuntat.
745€ el preu mitjà de lloguer d’un pis a la Costa Brava centre