Els preus del lloguer a les comarques gironines segueixen una tendència a l’alça malgrat l’entrada en vigor de la regulació dels lloguers. Segons l’informe de la Cambra de la Propietat Urbana de Girona, els preus han pujat de manera destacada a la zona costanera, on l’augment ha estat del 10% en comparació amb l’any passat. Així, el lloguer mitjà ha passat de 685 euros a gairebé 756 euros al tercer trimestre d’aquest 2024. Aquesta xifra se situa per sobre de la mitjana catalana, si s’exclou la ciutat de Barcelona.
A Girona ciutat, el preu del lloguer s’ha situat en 799 euros de mitjana, amb un augment del 2% respecte al trimestre anterior. Tot i això, no s’ha assolit el màxim històric registrat al primer trimestre d’enguany. Girona ciutat es manté com una de les zones més cares per llogar habitatge a la demarcació, per sobre de la mitjana catalana fora de la capital.
En el cas de Figueres, l’increment del preu del lloguer ha estat del 6% en comparació amb l’any anterior, amb un preu mitjà de 573 euros. Aquesta xifra reflecteix una demanda creixent en aquesta ciutat de l’Alt Empordà. A diferència de la tendència generalitzada, Olot presenta una disminució dels preus del lloguer respecte a l’any passat, situant-se actualment en 538 euros. Tot i això, respecte al segon trimestre d’aquest any, s’ha registrat una petita pujada, ja que el preu en aquell moment era de 520 euros.
L’informe també destaca una preocupant disminució del nombre de contractes de lloguer nous en tota la demarcació. A Girona ciutat, aquest descens és del 16%, mentre que a la costa ha arribat al 20%. A Figueres i Olot, el nombre de contractes ha baixat un 17%. Aquesta reducció s’explica per la falta d’oferta de nous habitatges disponibles per llogar i per les dificultats derivades de l’elevada demanda.
Comparant amb l’any 2019, abans de la pandèmia de la Covid, el descens és encara més evident. A Girona ciutat, s’han signat 1.076 contractes menys, una caiguda del 30%. A Figueres, la disminució ha estat de 385 contractes (-28%), a Olot s’han reduït 134 contractes (-17%), i a la costa, 218 contractes menys (-18%).
Segons la Cambra de la Propietat Urbana de Girona, aquesta situació demostra la tensió existent en el mercat del lloguer: una demanda elevada i una oferta insuficient fan que accedir a un habitatge de lloguer sigui cada cop més complicat. Això afecta especialment els joves i les famílies amb recursos limitats, que troben dificultats per accedir a preus assequibles. Aquesta situació també podria explicar-se per una possible retirada d’habitatges del mercat del lloguer a causa de l’aplicació de regulacions i els riscos percebuts pels propietaris.