Avui s’ha inaugurat la campanya de recollida d’Indicació Geogràfica Protegida de la Poma de Girona, de la qual els productors esperen que es cullin 77.540 tones, una caiguda del 2% respecte l’any passat, ateses les pluges primaverals d’enguany o la fredorada que va haver a finals d’any.
El divulgador de gastronomia Pep Nogué, director de programes del Culinary Institute of Barcelona, ha estat l’encarregat d’encetar aquesta temporada en un acte a la Fundació Mas Badia de Canet de la Tallada, on els productors es mostren optimistes perquè veuen senyals que apunten cap a xifres estables de la collida, malgrat el descens del 2% d’enguany.
També, però, han apuntat a un canvi estructural, que afecta a la producció de Golden i Vermelles (que baixa), però com a contraprestació s’incrementa la de Gala i Fuji.
Una de les empreses punteres de la comercialització de la poma gironina se situa a Ullà, i és la Giropoma Costa Brava. Una bona part de les 1.700 hectàrees de les que disposa l’IGP Poma de Girona es localitzen a camps del Baix Empordà, on també hi ha membres de la comarca dins de l’entramat de 80 socis.
El president de l’IGP Poma de Girona, Llorenç Frigola, ha explicat que la indicació geogràfica gironina està guanyant adeptes i que, progressivament, representa un tant per cent més important dins del total de quilos de poma produïts a Catalunya. La província predominant continua essent amb diferència Lleida (70%), però les comarques gironines estan esgarrapant algun percentatge i ja suposen el 28%, mentre que fa dos anys pràcticament no arribava al 25%.
Frigola ha explicat el factor de creixement de les pomes: