Els professionals del SSIBE ja poden comprar peix de proximitat amb el projecte Alavora. Aquesta proposta, que es va iniciar el passat mes d’octubre com a prova pilot amb alguns professionals, va començar a funcionar aquest 2025 per a tots els professionals del SSIBE que volguessin comprar peix de Palamós net, eviscerat i congelat. La comanda es fa a través d’una plataforma web i es pot recollir en una taquilla intel·ligent situada al mateix Hospital de Palamós.
Des de l’inici d’aquesta proposta s’han servit més de 100 quilos de peix i s’han fet 70 comandes. El director d’Emporhotel AIE, Miquel Ortega, explica que la iniciativa va sorgir de la feina conjunta amb l’Organització de Productors Pesquers i l’Obrador del Peix. “Vam pensar que podíem fer arribar peix de proximitat als treballadors del SSIBE d’una forma senzilla”, admet Miquel Ortega. Així va néixer el projecte Alavora.
La voluntat de la proposta és fer arribar peix que no és tan conegut a les neveres dels professionals sanitaris. Per això, s’han adquirit fins a 15 espècies diferents de peix: bis, sorell, canana, sardina, maire, gat, molla, gamba blanca, gamba vermella, lluç, besuc blanc, anxova, tonyina, pop blanc i pop roquer. La gerent de l’Organització de Productors Pesquers de Palamós, Cristina Mañas, reconeix que la voluntat del projecte és oferir espècies que no són tan conegudes i que puguin arribar als treballadors del SSIBE.
Les entregues es fan dilluns, dimecres i divendres i els professionals tenen 24 hores de marge per poder fer les comandes, que es preparen des de l’Obrador del Peix que hi ha al mateix Port de Palamós. Això facilita que els professionals puguin agafar el peix d’aquesta taquilla independement de l’horari laboral. Miquel Ortega explica que el format d’entrega d’aquest peix, congelat i envasat al buit en bosses de mig quilo, permet mantenir congelat el producte fins a un mes al congelador. Amb la primera comanda d’alguna d’aquestes espècies es facilita una bossa isotèrmica amb el nom i la imatge d’Alavora, aspecte que vol reforçar la idea de proximitat i la seva relació amb el peix. Ortega no descarta que en un futur el servei es pugui estendre a altres espais i a altres col·lectius, a més d’oferir altres productes.
El projecte s’ha pogut impulsar gràcies a una subvenció del Grup d’Acció Local Pesquer Costa Brava (GALP) amb fons de la Unió Europea per un import de 24.121 euros i coordinat per l’Espai Pro-beta del SSIBE.
Aquest no és el primer cop que el servei que ofereix l’Obrador del Peix arriba als professionals del SSIBE. Emporhotel i l’Organització de Productors de Pesca de Palamós ja fa dos anys que ofereixen peix de proximitat al menú de les cafeteries de l’Hospital de Palamós, Palamós Gent Gran i al menú del personal de les àrees bàsiques de salut. Ho explica Cristina Mañas.