Quan sents a parlar de l’ecologia pots arribar a pensar que l’Empordà és el país més verd, més net i més bonic de la terra. Ens fa la sensació que el problema de la brutícia i plàstics per a tot arreu és cosa dels països del tercer món. M’encantaria que fos així però malauradament el tema dels residus és cosa de tots, també dels empordanesos.
És exagerat la quantitat de brossa que llancem cada dia a les escombraries, sense parlar de si en fem una bona gestió de la separació o no.
La major part del què comprem porta un embolcall de plàstic: caixeta, potet, tapa, bossa,… i el plàstic és el residu que no es desfà ni es desfarà mai. N’hi ha tant que ha arribat al fons marí omplint també el paradís dels animals i vegetals del mar.
Sóc conscient que aquest és un tema que en som responsables tots, veig que els joves i els petits van prenent consciència i sovint van donant idees.
Avui em toca compartir-ne alguns exemples:
-Substituir les bosses d’anar a comprar de plàstic per les de roba.
-Posar les verdures i fruites al cabàs de comprar i si són petites amb bosses de paper o bossetes de roba que hem fet reutilitzant llençols o faldilles velles.
-Comprar els grans de cereals, de llavors o els llegums a granel amb bossetes de roba.
-Portar recipients de vidre a la peixateria per posar el peix i a la carnisseria per la carn.
-Canviar l’hàbit de comprar els detergents líquids de plàstic per comprar a doll amb ampolles de vidre que reutilitzem.
-Anar a comprar el vi natural directament de les botes amb ampolles de vidre reciclades.
Com podeu veure amb 4 canvis d’hàbits a casa, recuperant les velles costums hem passat de llençar 1 bossa de plàstic a la setmana a llençar-ne una cada 4-5 setmanes i esperem en poc temps poder deixar d’utilitzar-lo.
Tot allò que ens posem a sobre prioritzem els materials naturals: cotó, llana, fil, seda,… descartant als materials sintètics derivats del plàstic.
Estic aprenent que la majoria dels casos de generació de residus són evitables i prescindibles, tal com diu la Bea Johnson de la guia: “Residu zero a casa”. Guia molt recomanada per a fer una molt bona gestió dels residus i aprendre a reduir, reciclar i reutilitzar per a tenir un paisatge empordanès totalment net de plàstics, de residus, de brutícia.