11.6 C
Pals
Dijous, 21 novembre 2024
- Publicitat -spot_img

En directe: XXVII Trobada d’Economia a S’Agaró

Les jornades arriben marcades per les diferències entre el Govern, d'una banda, i el sector bancari i el BCE, de l'altra, pel que fa a l'impost a la banca

Redacció
Redaccióhttps://www.radiocapital.cat
Ràdio Capital combina una programació musical de qualitat, amb diferents programes informatius i divulgatius.
Temps de lectura: 6 minuts
- Publicitat -spot_img
- Publicitat -

Actualització : 12-11-2022 – 14:48

La vicepresidenta primera i ministra d’Afers Econòmics del govern espanyol, Nadia Calviño, ha assegurat que les inversions de Volkswagen i Cisco anunciades durant l’última setmana ratifiquen el “procés de transformació” del model productiu de l’Estat. Així ho ha defensat en la Trobada d’Economia de S’Agaró, on ha intervingut per videotrucada. Calviño també s’ha referit al Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PRTR) de la UE, que està tenint un “impacte positiu” a l’Estat i s’està desplegant “amb ambició i rapidesa”. De fet, aquest mateix dissabte el govern espanyol ha sol·licitat formalment el tercer desembossament del mecanisme, per valor de 6.000 MEUR. Aquests fons estan condicionats al compliment de diverses fites i objectius.

Actualització : 12-11-2022 – 14:10

La secretària d’Estat de Digitalització i Intel·ligència Artificial, Carme Artigas, ha defensat que hi hagi una “visió comuna europea” en matèria de ciberseguretat per garantir els drets. Artigas ha recordat que l’Estat està fent una important inversió en aquest sentit per combatre ciberatacs i també “campanyes de desinformació organitzades”. De fet, Artigas ha recordat que les ‘fake news’ tenen l’objectiu de “generar desconfiança” de la població en els governs i la democràcia. Per la seva banda, el president del Mobile World Congress, John Hoffman, ha defensat que en el ciberespai es poden garantir els drets humans bàsics, però aposta perquè tota la població pugui tenir accés a internet.

Actualització : 12-11-2022 – 12:51

Repsol i Enagás, dues de les grans empreses energètiques de l’Estat, han avalat els primers mesos d’aplicació del topall del preu del gas.

“S’ha demostrat que és una mesura molt sensata”, ha subratllat el president d’Enagás, Antonio Llardén, en la XXVII Trobada d’Economia de S’Agaró. En la mateixa línia, el director d’Estudis de Repsol, Antonio Merino, ha recordat que l’excepció ibèrica ha permès que el preu del gas a Espanya a l’estiu s’hagi situat a la meitat del que costava en alguns països europeus, sobretot Alemanya. Amb tot, els responsables de les dues energètiques han defensat el caràcter temporal de la mesura i han afirmat que també ha contribuït a fer baixar el preu de l’electricitat.

Actualització : 11-11-2022 – 20:13

El governador del Banc d’Espanya, Pablo Hernández de Cos, ha admès que la probabilitat d’una recessió tècnica a Europa ha augmentat de la que es preveia al setembre, però ha remarcat que “no es pot donar per fet”.

“Dependrà dels riscos que hi ha en l’actualitat”, ha subratllat Hernández de Cos en la Trobada d’Economia de S’Agaró. El governador del Banc d’Espanya també ha criticat que els organismes que estan fent previsions econòmiques “s’estan concentrant excessivament” en la variació dels pròxims trimestres. “Cal no deixar-se portar pel curt termini”, ha avisat Hernández de Cos. Sobre la situació actual del sector bancari, ha assegurat que les entitats financeres ja es troben en una “millor situació” que abans de la pandèmia.

De Cos ha participat en el debat ‘Mirada Ibèrica’, on també hi ha intervingut telemàticament el governador del Banc de Portugal, Mario Centeno, que anteriorment també va ser ministre de finances del govern portuguès. En la seva intervenció, Centeno ha assegurat que el context econòmic és “complex” i ha indicat que si s’aconsegueix “canviar la trajectòria” de la inflació durant els pròxims mesos, la política monetària de la UE serà “molt més previsible” i, en conseqüència, es podrà evitar la recessió.

El sector bancari, en millor situació que abans de la pandèmia

Per la seva banda, Hernández de Cos ha afirmat que la banca es troba en una posició “millor” que abans de la pandèmia, i ha assegurat que això ho demostra el fet que tenen “més capital” i que la taxa de morositat “és més baixa”.

En relació amb la pujada dels tipus d’interès, Hernández de Cos ha indicat que “en un primer moment” estan provocant un efecte positiu, fet que es demostra amb els resultats corresponents al tercer trimestre de les diferents entitats, amb registres positius. Ara bé, el governador del Banc d’Espanya també ha avisat al sector que cal que estigui pendent de “l’entorn de desacceleració econòmica” per evitar que la pujada dels tipus acabi repercutint negativament. A més, ha recordat que “no s’ha arribat al final” de la pujada, tal com va anticipar la presidenta del Banc Central Europeu, Christine Lagarde.

EUA no és Europa

Durant el debat, Centeno també ha subratllat que els Estats Units “no són Europa” i, per aquest motiu, ha evitat fer comparacions entre els dos continents. “La situació econòmica és molt diferent a un lloc i a l’altre”, ha remarcat el governador portuguès, que ha assegurat que per aquest motiu les mesures que s’apliquen “tenen un sentit diferent”.

 

Actualització : 11-11-2022 – 16:13

La consellera d’Economia, Natàlia Mas, ha traslladat al vicepresident del Banc Central Europeu (BCE, Luis de Guindos, la voluntat del Govern que l’Institut Català de Finances (ICF) obtingui la llicència de banc públic.

Mas ha remarcat que dotar l’ICF d’una “nova dimensió” contribuiria a “un entorn de finançament més competitiu”, tant a Catalunya com al conjunt de l’Estat. Segons les xifres del Departament d’Economia, durant el 2021 l’entitat va contribuir a la creació i manteniment de més de 24.000 llocs de treball.

Aquest divendres ha estat la primera vegada que la nova consellera d’Economia, Natàlia Mas, s’ha referit a la voluntat que l’ICF es converteixi en una banca pública.

Ara bé, no és la primera vegada que aquesta qüestió es posa sobre la taula. El març del 2021, quan l’actual president de la Generalitat, Pere Aragonès, era conseller d’Economia, l’ICF va presentar al Banc d’Espanya la petició formal per obtenir la llicència bancària. Es tractava d’una decisió sense precedents per part d’una entitat financera pública. Aleshores Natàlia Mas ocupava la Secretaria d’Economia del Departament que encapçalava Aragonès.

Per la seva banda, en el col·loqui posterior que s’ha celebrat a la Trobada d’Economia de S’Agaró i preguntat per la demanda de la consellera d’Economia, el vicepresident del Banc Central Europeu, Luis de Guindos, ha recordat que es tracta d’una qüestió que depèn del Banc d’Espanya.

Mas vol portar els pressupostos al Parlament “el més aviat possible”

La consellera d’Economia també ha parlat sobre el pressupost de la Generalitat per al 2023 i ha assegurat que vol portar el projecte “el més aviat possible” al Parlament. “Per respecte a les converses que estem mantenint amb diferents grups parlamentaris, crec que no és moment d’aportar molta llum sobre el que estem parlant”, ha etzibat Mas preguntada per l’Estat de les converses.

Malgrat tot, ha subratllat que els comptes són una “peça clau” per impulsar “projectes estratègics”. En aquesta línia, ha avançat que “s’orientaran a activar les transformacions que Catalunya necessita en tots els àmbits” i ha recordat que aprovar-los implicarà disposar de 3.000 MEUR més, un 10% més de recursos que els comptes d’aquest any.

Actualització : 11-11-2022 – 12:13

El vicepresident del Banc Central Europeu (BCE), Luis de Guindos, ha advertit que els pròxims mesos seran “complexos” a la zona euro.

Segons les previsions de Brussel·les, el PIB espanyol per al 2022 pujarà fins al 4,5% en aquest exercici, per sobre la taxa del 4% que calculava l’executiu comunitari el juliol passat, però el 2023 baixarà fins a l’1%. De Guindos ha defensat que, “més que fixar-se en el valor”, la importància de les previsions es troba en la “direcció”. En aquesta línia, ha remarcat que és “molt probable” que la variació mensual del PIB sigui negativa en l’últim trimestre de l’any i que això es mantingui durant els tres primers mesos del 2023. D’aquesta manera, es consideraria que s’entraria en recessió tècnica, ja que s’encadenarien dos trimestres consecutius registrant caigudes en els nivells de PIB.

De Guindos també ha avisat que hi haurà un “enduriment” de les condicions financeres. En aquest sentit, ha avisat a la banca que, tot i que es troben en una “millor situació” que en la crisi financera del 2008, “no es poden encegar” en el curt termini. “Cal mirar més enllà, com els bons jugadors de futbol, que no miren a la pilota, sinó que miren més enllà, a qui li han de passar”, ha comparat el vicepresident del Banc Central Europeu.

Per afrontar el context econòmic actual, De Guindos ha assegurat que la política econòmica és un element “crucial”, sobretot pel que fa a la fiscalitat. El vicepresident del BCE ha indicat que tenint en compte l’encariment dels preus, la política fiscal ha de ser “molt més selectiva i temporal” i enfocada als grups més vulnerables. Així mateix, ha apuntat que la política monetària “seguirà el seu procés de normalització”.

Actualització : 10-11-2022 – 20:00

En aquesta edició les jornades porten com a lema «Conseqüències econòmiques de la guerra d’Ucraïna» i inclouen una àmplia llista de ponents de primer nivell i un homenatge a John Hoffman, conseller delegat de la GSMA, l’entitat organitzadora del Mobile World Congress.

Demà a la tarda està previst que participin en una altra sessió de debat el conseller delegat d’Agbar, Felipe Campos; el president de Renfe, Isaías Taboas, així com el president del Racc, Josep Mateu.

I finalment, la sessió de divendres conclourà amb un debat sobre envelliment i pensions a càrrec del director de Fedea, Àngel de la Font, del cap destudis de la Cambra de Barcelona, ​​Joan Ramon Rovira, i del secretari general per al Repte Demogràfic , Francesc Boya.

La jornada de dissabte reunirà el president d’Enagás, Antonio Llardén, el director d’estudis de Repsol, Antonio Merino, i la cap d’Estudis de Redeia, Susana Bañares, mentre que també dissabte al matí està prevista una conferència a càrrec del cap de l’oposició al Parlament, el socialista Salvador Illa.

La secretària d’Estat de Digitalització, Carme Artigas, el conseller delegat de la Fundació Mobile World Capital, Francesc Fajula, i el conseller delegat de la GSMA, John Hoffman, participaran tot seguit en una taula rodona sobre «hegemonia digital»

Finalment, està previst que la vicepresidenta primera del Govern, Nadia Calviño, clausuri les jornades, que culminaran amb un homenatge John Hoffman, cara visible durant tots aquests anys del Congrés Mundial de Mòbils de Barcelona.

 

- Publicitat -
- Publicitat -
- Publicitat -spot_img
- Publicitat -
- Publicitat -

Altres notícies

- Publicitat -