8.7 C
Pals
Diumenge, 19 gener 2025
- Publicitat -

Arrenquen la campanya ‘A Santa Cristina d’Aro, les coses pel seu nom’, per evitar desigualtats en l’ús del llenguatge

Aquest recordatori es fa, enguany, a través de la campanya ‘A Santa Cristina d’Aro, les coses pel seu nom’, que pretén sensibilitzar a la ciutadania de que el llenguatge crea desigualtats i, a la vegada, facilitar eines i recursos per poder fer un ús no sexista d'aquest.

Redacció
Redaccióhttps://www.radiocapital.cat
Ràdio Capital combina una programació musical de qualitat, amb diferents programes informatius i divulgatius.
Temps de lectura: 3 minuts
- Publicitat -spot_img

Tot i les restriccions i la situació de pandèmia en què ens trobem, des del Punt d’Igualtat de l’Ajuntament de Santa Cristina d’Aro no es vol deixar perdre l’oportunitat que ens dona la data del 8 de març, en la qual es commemora el Dia Internacional de les Dones, per anar recordant que la igualtat entre dones i homes no està assolida i que, en aquest aspecte, encara ens queda molt camí per recórrer.

Aquest recordatori es fa, enguany, a través de la campanya ‘A Santa Cristina d’Aro, les coses pel seu nom’, que pretén sensibilitzar a la ciutadania de que el llenguatge crea desigualtats i, a la vegada, facilitar eines i recursos per poder fer un ús no sexista d’aquest. Les activitats que s’han programat giren al voltant del llenguatge no sexista i inclusiu, però també tracten altres temes com la feminitat, noves masculinitats, empoderament o sororitat.

La campanya, que engega avui dilluns 22 de febrer, ha estat possible gràcies a la col·laboració de dues dones del municipi, Kerstin Peter com a fotògrafa i la jove Marina Avinyó com a dissenyadora. També s’ha comptat amb el suport tècnic d’Anna Schaerf Peter i Maria José Aranda Moreno, i amb els i les vertaderes protagonistes d’aquesta campanya: 10 dones i 2 homes del municipi, de diferents edats, contextos i perfils professionals, que han cedit la seva imatge i el seu testimoni per donar suport a la campanya.

Es tracta d’una iniciativa innovadora i molt visual a través de la qual es presenten expressions incorrectes seguides de la forma correcta i es complementa amb unes orientacions bàsiques que cal seguir a l’hora de fer un ús no sexista del llenguatge. A través d’aquesta, es pretén mostrar com les desigualtats en el llenguatge creen i reprodueixen les desigualtats de gènere i quins són els recursos lingüístics que tenim al nostre abast per intentar frenar aquestes discriminacions.

Seguint les mesures de seguretat del PROCICAT, totes les activitats programades es faran de manera virtual, i també seran gratuïtes i obertes per a tothom que s’hi vulgui inscriure, tant homes com dones.

La primera de les activitats programades ha estat el taller de ‘Llenguatge no sexista i inclusiu’ que va començar el 8 de febrer, amb dues sessions més el 15 i el 22 de febrer, i que ha tingut molt bona acollida, doncs s’hi han inscrit 13 persones del municipi i rodalies. Durant el taller s’han facilitat recursos per aprendre a escriure de forma inclusiva, evitant reproduir expressions sexistes que discriminen les dones i reprodueixen les desigualtats de gènere.

El 16 de febrer va tenir lloc la segona de les activitats, el taller ‘Estimar-se per estimar’, un espai on s’han facilitat eines per millorar la comunicació amb altres persones i la gestió positiva de conflictes, afavorint així la pròpia autoestima. Un taller online de tres sessions complementat amb un seguiment individualitzat de cada participant.

Una altra de les activitats organitzades des del Punt d’Igualtat ha estat la 6a edició del Concurs de Microrelats de Dones, una activitat recurrent i exitosa, que enguany gira al voltant de com les dones, conjuntament, superen les adversitats. En aquesta edició s’hi han presentat un total de 27 obres, 6 de les quals han estat escrites per homes i les 21 restants per dones. D’aquestes 27 obres, 10 han estat escrites per persones del municipi de Santa Cristina d’Aro i la resta han arribat des de diferents municipis del territori català. Les obres premiades es publicaran a la web del consistori el divendres 5 de març. El mateix dia a la tarda, es realitzarà el Club de Lectura dedicat a l’obra “Dones”, de l’escriptora Isabel Clara Simó, que ha organitzat la Biblioteca Baldiri Reixac amb el suport de l’Àrea d’Igualtat.

Seguidament, els dies 8 i 9 de març, s’han organitzat dues xerrades de reflexió i debat sobre feminitat i masculinitat. La del dilluns 8 de març -Dia Internacional de les Dones- es titula ‘Apoderament femení. Com gestionar la càrrega mental femenina’, i la del dimarts 9 de març té per nom ‘Noves masculinitats: els homes també som part de la solució’. Des del Punt d’Igualtat s’intenta treballar per fer possible la igualtat d’oportunitats entre homes i dones i, per aquest motiu, no només es desenvolupen accions dirigides específicament a les dones sinó també espais de reflexió sobre el rol que tenen i podrien tenir els homes envers la igualtat.

Paral·lelament, el mateix 8 de març, la Zona Jove Santa Cristina d’Aro organitzarà, durant tot el dia, un concurs a través d’Instagram Stories (perfil @zonajovesantacristina) on les persones participants obtindran diferents premis.

A través d’aquesta programació variada i lúdica, des de l’Ajuntament de Santa Cristina d’Aro seguim apostant per la igualtat entre homes i dones que, cada vegada, està més arrelada en la nostra societat.

- Publicitat -
- Publicitat -
- Publicitat -spot_img

Els alcaldes del Baix Ter alerten del risc de nous desbordaments del riu Ter cinc anys després del temporal Glòria

Cinc anys després del temporal Glòria, els alcaldes de Verges i Torroella de Montgrí reclamen a l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) que actuï per retirar les illes fluvials que dificulten el pas de l’aigua i podrien provocar nous desbordaments. Tot i les millores en infraestructures, consideren que queda molta feina per fer per evitar futures inundacions.

Altres notícies