15.6 C
Pals
Dijous, 21 novembre 2024
- Publicitat -spot_img

Enric Pacreu rep un dels Premis Bonaplata per la seva vinculació amb el Terracotta Museu

Aquest guardó, dels sis que s'atorguen, s’entrega a una persona o col·lectiu que hagi contribuït i col·laborat a posar en valor el patrimoni industrial d'un dels membres del Sistema Territorial del MNACTEC

Redacció
Redaccióhttps://www.radiocapital.cat
Ràdio Capital combina una programació musical de qualitat, amb diferents programes informatius i divulgatius.
Temps de lectura: 2 minuts
- Publicitat -spot_img
- Publicitat -

El bisbalenc Enric Pacreu ha estat guardonat aquest dimarts en la 31a edició dels Premis Bonaplata que atorga l’Associació del Museu de la Ciència i de la Tècnica d’Arqueologia Industrial de Catalunya (AMCTAIC) per la valoració del patrimoni industrial, tècnic i científic. Concretament, ha estat distingit amb el Premi col·laboració amb el Sistema Territorial del MNACTEC per la seva vinculació amb el Terracotta Museu de Ceràmica de la Bisbal. Aquest guardó, dels sis que s’atorguen, s’entrega a una persona o col·lectiu que hagi contribuït i col·laborat a posar en valor el patrimoni industrial d’un dels membres del Sistema Territorial del MNACTEC.

Enric Pacreu ha treballat en diverses empreses ceràmiques (sempre en activitats comercials), com ara Pavicsa del grup Salvà, ceràmiques Coromina o Ceràmica Ferrés. Això li ha permès disposar d’un coneixement directe i aprofundit sobre aquesta activitat i la seva evolució en els darrers 50 anys. Aquests coneixements li han servit per convertir-se en una peça clau pel Terracotta Museu.

La vinculació amb el Terracotta Museu

Enric Pacreu ha col·laborat amb el Terracotta Museu a través de diverses vessants. D’una banda, cal destacar el seu patrocini generós i desinteressat com a adquiridor i donant de patrimoni. Així el llistat de peces comprades i localitzades per Enric Pacreu en plataformes virtuals del mercat digital d’art i col·leccionisme i cedides gratuïtament al museu al llarg dels darrers anys s’apropa a gairebé 400 peces diferents, des de peces de ceràmica (rajoleria, terrissa, ceràmica de revestiment, ceràmica decorada i de creació) a utillatge i maquinària diversa.

Unes donacions fetes, a més, d’acord amb l’interès del museu, tenint en compte la seva rellevància respecte de la col·lecció ja existent, l’excepcionalitat o l’excel·lència de la peça, la capacitat d’ampliar i aprofundir els aspectes tractats a través de l’exposició permanent, o completar els buits detectats dins les col·leccions del museu.

A més, també ha estat facilitador de contactes amb persones vinculades amb la ceràmica a la Bisbal. Una acció que ha permès obtenir diverses donacions a exposicions temporals o engegar el projecte de recuperació de la memòria oral: “Terra – territori -terrisser”, una proposta iniciada l’any 2017 i que al llarg dels darrers anys ha permès crear un potent arxiu de memòria històrica oral sobre la ceràmica bisbalenca.

Tot i que el seu vessant de benefactor és recent, cal destacar que la seva vinculació amb el Terracotta Museu ve de lluny. Tant és així que va ser el seu avi matern, Salvador Fuster Pagès, qui va fundar justament l’empresa Terracotta Fuster, l’edifici de la qual és l’actual seu del Museu.

- Publicitat -
- Publicitat -
- Publicitat -spot_img

Les eleccions dels EUA

Ja estem paint els resultats de les eleccions dels EUA que han tornat a posar a Trump a la...
- Publicitat -
- Publicitat -

Altres notícies

- Publicitat -