10.3 C
Pals
Dimecres, 4 desembre 2024
- Publicitat -

Ens endinsem a les profunditats de Torroella

Visitem la mina d’aigua d’origen medieval amagada sota els carrers de la vila

Temps de lectura: 3 minuts
- Publicitat -spot_img
- Publicitat -

A sota del centre històric de Torroella de Montgrí, trobem amagada una de les mines d’aigua més importants i antigues de Catalunya. Els mesos de juliol i agost, gràcies a les visites guiades organitzades pel Museu de la Mediterrània, es pot accedir a l’interior de la mina i recórrer a peu un tram de 130 metres. Per això, hem gaudit d’una de les visites per descobrir aquest element patrimonial de la vila tan desconegut i singular amb set segles d’antiguitat.

L’expedició comença al punt de trobada, que és al Museu de la Mediterrània situat a Can Quintana. Des d’allà el grup, de màxim 10 integrants, es dirigeix acompanyat per la guia cap a l’entrada habilitada de la mina, que està ubicada uns carrers més amunt. Justament a la muralla dels jardins del Palau Lo Mirador que es troba al carrer del Mar. I, un cop posats els cascs de seguretat, els visitants poden descobrir la història del canal subterrani de Torroella i passejar una distància que representa una cinquena part del recorregut total.

La mina presenta una infraestructura medieval única, ja que és una canalització d’aigua feta de manera natural al voltant del Montgrí que aprofitava l’aigua del Massís per distribuir-la per vila. De fet, va ser declarada com a bé cultural d’interès local (BCIL) el febrer de 2012 per la seva importància històrica. Durant els 45 minuts de visita, es poden observar encara els dipòsits, dos deus d’aigua, els dos tipus d’arcs (mig punt i rodó), el fossar del Palau Lo Mirador i restes que han quedat dels diversos usos que se li ha donat a la mina al llarg dels segles. A més, en un principi no està coberta, per això, presenta la característica particular de tenir unes lloses sobre les deus d’aigua.

Un mica de context

La mina d’aigua es va crear en època medieval per proporcionar aigua a la població. De fet, se sap de la seva existència gràcies a alguns documents i albarans trobats, la primera referència és de l’any 1368. Aquests també relaten el traçat de la canalització: s’iniciava a l’exterior de la muralla medieval, passava per sota del Palau Lo Mirador, després seguia el recorregut per l’actual carrer del Mar i baixava pel carrer de l’Església. Al llarg d’aquest últim carrer, encara s’hi poden veure pous i cisternes fetes amb pedra del Montgrí, les quals segles enrere servien per oferir aigua de manera privada a les cases senyorials.

Finalment, el recorregut acabava a l’anomenada plaça de la vila, la qual encara ho és avui dia. Els documents expliquen que allà al mig hi havia una font immensa per la gent del poble. Anys més tard, a causa del creixement de la població, aquesta es va moure al costat de la capella de Sant Antoni, és a dir, on ara hi ha la “font dels gossos”, que és considerada la font més vella de Torroella.

D’altra banda, la mina es va abandonar a principis del segle XX perquè les cases ja tenien aigua corrent. I, no va ser fins al 1937, que es va tornar a utilitzar i rehabilitar com a refugi antiaeri per la Guerra Civil (1936-39). Durant els següents anys, la mina d’aigua va quedar oberta al públic i es va convertir en un lloc de joc pels infants de Torroella fins que es va decidir tancar per prevenció.

La possibilitat de visitar la mina

Durant la segona dècada del segle XXI, el Museu de la Mediterrània va dur a terme els treballs d’adequació. Tal com explica el director del Museu, Gerard Cruset, van pensar que aquesta instal·lació podia interessar a la població de Torroella i els voltants com també al públic estranger. Per aquesta raó, van fer els treballs de reparació des de l’Àrea de Patrimoni per poder accedir-hi.

Les visites guiades reben tant turisme local com també estranger i s’ofereixen en català, castellà, francès i anglès. Com comenta la recepcionista i guia del Museu de Can Quintana, Maria Carme Vilar, només s’organitzen durant l’estiu perquè és quan quasi no hi ha aigua i, per tant, es pot dur a terme l’activitat.

Si vols conèixer la mina de Torroella, pots fer-ho del 4 de juliol al 31 d’agost, els dimarts a les 12.30 h, els dimecres a les 12.30 h i a les 19 h; i els dijous a les 12.30 h i a les 19 h. L’activitat té un cost de 5 € i cal fer inscripció prèvia a través de [email protected] o al 972755180.

- Publicitat -
- Publicitat -
- Publicitat -spot_img

2×05 – Ui, si aixequés el cap en Juli Garreta o en Ralph Elmann

L’Empordà al pentagrama, i la sardana com l’essència musical del país. Virgili convoca el gran sardanista Juli Garreta per parlar del ball (nacional) empordanès, i vol passejar amb ell per Sant Feliu de Guíxols. Per un error de càlcul, el convocarà, també, de bracet amb Ralph Elman, músic jueu enterrat a la Bisbal d’Empordà que havia tocat amb els Beatles. Tots dos músics analitzaran el poder tel·lúric de la Sardana, que, miracle, s’acabarà sumant a la conversa com un personatge més i hi dirà la seva. I confrontaran els ritmes ballables, des d’una entesa sideral, amb les noves tendències que els explicarà una dj jove de la discoteca més important de Sant Feliu.
- Publicitat -
- Publicitat -

Altres notícies

- Publicitat -