SOS Costa Brava, IAEDEN-Salvem l’Empordà, Salvem la Platja de Pals, Fòrum l’Escala-Empúries i la Plataforma Stop Macro Parc Eòlic Marí denuncien la desprotecció de la zona del Golf de Roses, entre el Cap de Creus i el Cap de Begur, davant l’aprovació del nou Pla d’Ordenació d’Espais Marins de l’Estat (POEM). Aquest POEM aprovat pel Consell de Ministres, segons expliquen en un comunicat conjunt emès per les entitats ecologistes, preveu la implantació d’un macro-parc eòlic marí en una superfície de 250 quilòmetres quadrats amb una “gravíssima afectació a tot el litoral, l’espai marí i l’espai terrestre empordanès”.
A més, lamenten la manca d’actuació del Govern de la Generalitat en la defensa dels valors ambientals d’aquesta àrea marina. Destaquen també “l’abandonament de funcions que ha fet el Govern català en el tràmit d’informació pública i d’emissió d’informes en el procediment d’avaluació ambiental i d’aprovació del POEM”.
Les entitats denuncien també “el fet, total i absolutament incomprensible, de la presentació durant el darrer any de 6 diferents Projectes de Parcs eòlics marins per implantar a l’àrea del Golf de Roses per part de diverses empreses, malgrat que la zona era incompatible amb la implantació d’energia eòlica”. Destaquen també en el comunicat que “el fet que evidencia que la desprotecció de l’àrea marina s’ha produït com a resultat dels interessos econòmics de les grans empreses, i que permet deduir que hi ha hagut una actuació administrativa provocada per aquest sector industrial i al marge de l’interès general i de l’interès públic que haurien de prioritzar la protecció del medi ambient i de la biodiversitat”.
L’impacte a l’espai natural
Cal recordar, que hi ha un manifest signat per 100 científics que advertia dels valors naturals i ambientals de l’espai marí afectat pel Projecte del Macro-parc eòlic del Golf de Roses. Era un manifest on es desaconsellava la instal·lació d’aquest parc per la riquesa de biodiversitat a la zona. El portaveu de SOS Costa Brava, Pau Bosch, reconeix que la instal·lació d’aquests parcs eòlics a la zona poden afectar greument a una zona amb una gran biodiversitat.
La zona afectada pel parc eòlic es troba al bell mig de tres parcs naturals de l’Empordà: el Parc Natural de Cap de Creus, el Parc Natural del Montgrí – Illes Medes – Baix Ter i el Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà.
El POEM i la biodiversitat
Des del comunicat afirmen que “la lluita contra l’emergència climàtica no pot fer-se en detriment de la biodiversitat”. Per això, reclamen que els errors i la negligència per part de l’administració per la manca de planificació sectorial de la implantació d’energies renovables, no comporti un pas enrere en les polítiques de protecció dels espais naturals a Catalunya i no perjudiquin, alterin, degradin i malmetin la biodiversitat del país.
Conclouen el comunicat demanant a la Generalitat i al Govern espanyol que revisin la decisió presa, que rectifiquin el contingut del POEM i que impedeixin aquest “atemptat contra el nostre mar territorial i contra el litoral de la Costa Brava”.