Aquest dimarts 34 ajuntaments i diverses entitats de l’Alt Empordà, el Baix Empordà i el Gironès s’han trobat a Sant Joan de Mollet per rebutjar de manera frontal els projectes de parcs eòlics marins que es volen projectar davant la costa de les comarques gironines. Aquests 34 ajuntaments han aprovat mocions de rebuig contra aquests plans que promouen l’eòlica marina a la zona.
Aquests consistoris volen treballar de forma coordinada amb entitats i col·lectius que rebutgen la instal·lació d’aquests projectes. L’alcalde de Torroella de Montgrí, Jordi Colomí, ha assegurat durant la roda de premsa que “no es rebutja la producció d’energia verda, sinó el model. Nosaltres apostem per un model ja traçat a la llei de canvi climàtic, descentralitzant, prop del lloc de consum, amb participació ciutadana, consens i diàleg amb agents del territori i sense impacte ambiental, cosa que el macroparc no compleix”.
Els assistents a la trobada han insistit que cal impulsar una transició energètica que faci possible prescindir dels combustibles fòssils, però amb mecanismes que no impliquin més destrucció d’espais naturals. S’ha demanat també que es valori la capacitat que tenen les zones ja degradades per acollir centrals industrials de producció d’energia i que es faci una planificació territorial prèvia per escollir els indrets amb més idoneïtat.
L’alcaldessa de l’Armentera, Cèlia Garbí, ha parlat d’un “projecte imposat”, ja que apunten que no hi ha “cap participació dels agents del territori en la seva planificació”, sobretot fent referència al PLEMCAT. A més, ha assegurat que es troben “desemparats davant l’allau de projectes i el grau d’especificitat tècnica que requereix per fer-hi front”. Assegura que el PLEMCAT servirà per donar pas a altres macroparcs eòlics que ja s’estan projectant al territori.
Alguns ajuntaments i entitats ja han presentat al·legacions al projecte, però es volen “coordinar” per mirar de frenar el PLEMCAT. Per això, ja han anunciat que es mobilitzaran a partir del mes de juny per frenar projectes com el PLEMCAT, tot i que no s’han donat més detalls.