L’Ajuntament de Calonge i Sant Antoni va impulsar fa unes setmanes la contractació de la redacció d’un estudi pel desenvolupament d’una futura promoció que combinaria l’habitatge lliure i el dotacional. Per saber-ne més, hem convidat al Supermatí a Arturo Prades, regidor d’habitatge de Calonge i Sant Antoni.
Any rere any, aquests municipis han anat adquirint i incorporant habitatges de venda lliure o amb lloguer dotacional al mercat. El seu objectiu és contrarestar la situació que està vivint el mercat urbanístic i ajudar sobretot al jovent a poder accedir a un habitatge. De fet, el regidor ha explicat que el pròxim mes de febrer tenen “projectat l’adquisició d’un edifici per fer lloguer assequible per gent jove.”
Un punt a tenir en compte és la dicotomia que exposa Prades. D’una banda, el turisme i els serveis que és el motor de l’economia i part dels llocs de treball. I, d’altra banda, aquest fet fa que molts propietaris prefereixin fer un lloguer turístic i no residencial.
Per això, ell veu clar que cal desenvolupar projectes com el que es vol dur a terme a sobre de l’actual l’Oficina de Turisme. Mitjançant una permuta, està previst fer aquests dos tipus de pisos:
Ajudar al jovent i també a la gent gran
La principal preocupació de l’entrevistat és que Calonge i Sant Antoni es converteixin en uns municipis de només caps de setmana i estiu. Tal com explica: “El ciutadà de Calonge hauria de poder desenvolupar-se professionalment i personalment en el lloc que ha nascut.” Un fet que molts cops no succeeix en molts pobles i ciutats, ja que cal tenir una política econòmica forta que doni feina estable i un lloc on viure accessible.
Per això, s’han posat a treballar des de l’Ajuntament per crear producte residencial nou, principalment de lloguer, accessible per gent jove que no superi els 350-380 € mensuals. De fet, a l’hora d’accedir aquests nous habitatges, sempre prioritzen la gent menor de quaranta anys i empadronats a Calonge.
De moment, el projecte té com a objectiu haver aconseguit incorporar uns 110 pisos d’habitatge assequible,en format de lloguer, per gent jove el 2025. D’aquests uns deu o quinze aniran focalitzats en pisos tutelats per gent gran, una altra inquietud de Prades.
Des de l’Ajuntament treballen en polítiques perquè “la gent gran tingui una cobertura, socialització i suport per part de les entitats públiques més gran del que és normal.”
Crear habitatge a partir d’edificis existents
L’adquisició d’edificis per convertir en aquest tipus de lloguers es fa a partir d’edificis ja construïts, que normalment han estat vandalitzats, i així es desenvolupa un producte nou.
El regidor, Arturo Prades, ha acabat l’entrevista parlant dels avantatges amb les quals parteix Sant Antoni i Calonge amb els polígons d’actuació urbanística (PAU) :