7.6 C
Pals
Divendres, 15 novembre 2024
- Publicitat -spot_img

Joan Puig: “Hem pres consciència de la importància de transformar coses naturals”

Durant la gala dels premis Gla d’Or que es van celebrar aquest divendres, es van fer públics els resultats de l’estudi “Valor socioeconòmic i valor ambiental de la indústria surera catalana”, redactat aquest octubre per l’ESCI-UPF School of Internacional Business. Per parlar-nos d’aquest estudi i dels seus resultats, ens visita el president de l’Associació d’Empresaris Surers de Catalunya (AECORK), Joan Puig.

La Gla d’Or és un dels esdeveniments més importants per l’entitat perquè tenen l’oportunitat de donar visibilitat a la feina que fan i explicar “a la societat tot allò que el suro representa”. Puig per detallar millor les tasques que duen a terme des del sector, ha fet una radiografia de la situació de l’empresa del suro.

Actualment, hi ha 16 empreses catalanes que s’hi dediquen i es concentren majoritàriament a la província de Girona. A part de fabricar els típics taps de suro, també el sector ha innovat amb més aplicacions on poder utilitzar aquest material. Per exemple, es fabriquen aïllaments per a la construcció i, fins i tot, se’n fa ús per a la cosmètica.

D’altra banda, durant aquesta 31a gala dels Premis Gla d’Or, es va entregar el reconeixement a la Barcelona Wine Week, la periodista Ruth Troyano i el pelador de suro Eloi Madrià. El president de l’Associació ha comentat les raons per les quals van decidir guardonar aquestes tres identitats.

També, es va presentar un informe dels resultats de l’estudi del valor socioeconòmic i valor ambiental de la indústria surera per primer cop. Una de les conclusions del document és que el valor econòmic del sector surer és d’uns 884 milions d’euros. Una xifra que vol fer valdre la importància de tenir una visió global del sector i la necessitat de la transformació del sector industrial per aconseguir una valoració positiva. Altrament, busca avaluar el grau de sostenibilitat, ja que cal reduir la petjada de carboni a poc a poc, segons aclareix Puig.

L’Associació treballa per poder tenir suficient material per abastir l’alta demanda actual i creu que l’administració ha d’ajudar al fet que això sigui possible fent una bona gestió del bosc, sobretot ara que hi ha una situació de sequera. “No només sigui un 35% del total de la superfície surera de Catalunya que estiguem utilitzant, sinó que sigui força més”. Per tant, creuen que la manca de matèria primera per temes de climatologia, es podria compensar si la gestió del bosc creixés.

Finalment, Joan Puig ha volgut recordar el 50è aniversari del Museu del Suro de Palafrugell que se celebrarà aquest cap de setmana. Per ell, unes infraestructures importantíssimes que ajuden a difondre la feina que hi ha darrere d’un tap de suro.

Temps de lectura: 2 minuts

Més àudios