8.6 C
Pals
Diumenge, 22 desembre 2024
- Publicitat -

Judit Lloberol: “Estem treballant perquè es pugui allargar l’activitat turística durant més mesos”

Després de mesos de molta afluència als pobles de la comarca, la temporada turística al Baix Empordà està a punt d’acabar. Per això, hem volgut fer un balanç de com ha anat aquest estiu 2023 i hem parlat amb la gerent del grup Costa Brava Centre, la Judit Lloberol, que també organitza la Fira del Vi Costa Brava el cap de setmana que ve.

Lloberol comenta que ha estat una temporada positiva, però “sí que és cert que no s’han arribat als nivells de l’any passat” perquè la gent enguany s’ha repartit molt més pel territori. Afirma que potser durant el juliol no s’han assolit els objectius establerts, sobretot entre setmana; així i tot, ha estat un molt bon agost i aquest cap de setmana llarg de la Diada també s’ha treballat molt bé”.

Un juliol una mica diferent del que estàvem acostumats amb al voltant d’un 85% d’ocupació en unes dates que potser “els establiments esperaven omplir més els restaurants i els allotjaments durant tot el mes i no ha estat així”. Tanmateix, ella creu que potser aquesta baixada de turisme també ha estat beneficiosa per no patir una sobresaturació com havia passat en temporades anteriors.

Des de la pandèmia, la gent reserva més a últim moment i també està més pendent del temps. Per això, a diferència d’altres anys, podíem trobar habitacions lliures amb poca antelació al llarg de l’estiu 2023. Segons la gerent, aquestes reserves i anul·lacions d’última hora “compliquen la gestió diària de l’establiment”.

D’altra banda, el preu de la restauració, l’hoteleria i els càmpings ja van augmentar l’any passat i en aquesta temporada ha continuat passant. Des del sector han notat que “la gent potser va més en peus de plom i potser no gasta tant com durant els mesos de després del confinament que gastava tot allò que tenia estalviat”.

Desestacionalitzar la temporada turística

Les dades d’aquest estiu recorden a les del 2019 i, per això, Lloberol anuncia que s’ha tornat a la normalitat que tenia el sector abans de la pandèmia. Una situació que esperen que es repeteixi en els anys vinents a fi d’evitar “una massificació durant poc temps perquè perjudica molt el territori”. Prefereixen allargar durant més temps la temporada turística i “que el personal tingui una feina més fixa”. Tal com explica l’entrevistada del grup Costa Brava Centre, estan treballant perquè “hi hagi activitat durant més mesos” i, últimament, ja s’està complint durant els mesos de setembre i octubre.

Ara bé, el tancament dels establiments estiuencs depèn molts cops de la previsió meteorològica, sobretot si durant els caps de setmana el temps és favorable. Tal com diu, actualment, “hi ha establiments d’allotjament que comencen a tancar a partir del 12 d’octubre i altres que aguanten fins a finals d’aquest mes”. D’altra banda, part de la restauració pot aguantar oberta durant tot l’any.

La 42a Fira del Vi Costa Brava

Un altre aspecte del qual s’encarrega Judit Lloberol és d’organitzar aquesta fira dedicada al vi que tindrà lloc el cap de setmana que ve a la plaça Can Mario de Palafrugell. L’any passat es va celebrar durant el mes de desembre per intentar fer-la fora de temporada, però enguany han decidit tornar-la a convocar en època d’afluència turística perquè “la gent té més ganes d’estar a l’exterior”. A més, aquesta edició té un horari renovat, començarà aquest divendres a la tarda i acabarà el diumenge al migdia.

La gerenta avisa que per assistir a la fira no cal reservar prèviament, però sí que és necessari en el cas que es vulgui participar en els tallers. De fet, ja no queden places pels dos programats per dissabte. Altrament, també hi haurà la possibilitat de fer degustacions de vins espumosos, formatges o elaboracions gastronòmiques de la Cuina de l’Empordanet.

Temps de lectura: 3 minuts

Més àudios