Així de contundent s’ha mostrat a Ràdio Capital la regidora d’urbanisme de l’Ajuntament de Pals, Maite Servià, després que la comissió d’urbanisme de Girona obligui a l’Ajuntament a reduir encara més, els habitatges que es contemplen a la reforma del POUM en la que treballa el consistori.
A la versió del POUM que el consistori palsenc ha enviat a la comissió d’urbanisme, no s’hi ha desclassificat cap zona, per tal que sigui la mateixa comissió qui esmeni allò que consideri i evitar d’aquesta manera “posar en risc a l’Ajuntament de Pals”. D’aquesta manera es busca que sigui l’administració catalana qui faci les modificacions que consideri i que determini el nombre final d’habitatges que s’hi podrien construir i que amb la proposta de modificació feta per l’Ajuntament, estava xifrada en 2.400.
De les modificacions sorgides d’aquesta revisió, se’n podrien derivar possibles indemnitzacions que, recorda Servià, hauria de dictaminar un jutge i a les que espera que l’Ajuntament no hagi de fer-hi front en solitari.
Escolta l’entrevista sencera
Una polèmica que ve de lluny
La modificació del POUM de Pals ja ha estat motiu de titulars des de fa temps. Va ser l’entitat Salvem la Platja de Pals qui va posar el crit al cel quan es va aprovar la proposta impulsada per l’equip de govern actual i que tot i preveure una reducció dràstica del nombre d’habitatges que es poden edificar, xifrava en 2.400 cases. Però no només el nombre d’habitatges va ser motiu de polèmica, sinó també el seu emplaçament. L’entitat ambientalista denunciava l’edificabilitat de sistemes dunars protegits a primera línia de mar. El consistori es defensava presentant estudis tècnics que desmentien aquesta tesi i situava en una segona línia, l’espai edificable situat majoritàriament al paratge conegut com “els Rodors”.
A finals del mes d’octubre del 2017, la formació Catalunya sí que es pot va dur al Parlament de Catalunya aquesta reforma urbanística, amb la intenció de paralitzar-la, però la cambra catalana en va desestimar la petició. La mateixa formació ja havia denunciat mesos abans una tala indiscriminada d’arbres a les zones objecte de polèmica. Per defensar-se d’aquesta acusació, el llavors regidor de medi ambient (i actual Alcalde de Pals), Sergi Brull va argumentar que l’Ajuntament havia promogut una tala controlada per motius de seguretat i que en molts altres casos, van ser veïns de la zona que s’hi van voler sumar.
Finalment ha estat la comissió d’urbanisme de Girona qui ha esmenat parcialment aquesta proposta de POUM que, en paraules de la regidora Servià, aquest equip de govern vol deixar encarrilat.