Els arqueòlegs han buidat àmfores de fa 2.000 anys procedents del vaixell romà enfonsat a tocar de les illes Formigues i han confirmat que portava salsa de peix. Després de retirar el sediment que s’havia acumulat al seu interior durant segles, del fons de les àmfores n’han sortit escates, trossos d’espines i part de la resina que els romans feien servir per impermeabilitzar-les.
Ara, aquestes mostres serviran per dur a terme un estudi pioner a nivell internacional per descobrir quines plantes i peixos es posaven a la salsa (que es feia servir com a condiment) i veure de quins arbres s’extreia la resina.
Des de França s’analitzaran les restes de pol·len i des de Noruega, l’ADN de les escates, les espines i els trossos de resina.
Gustau Vivar: “Hem trobat un vaixell romà en molt bon estat”
De moment, traient part de la sorra que recobreix el jaciment, ja s’han comptabilitzat 135 àmfores. I d’aquestes, durant la darrera campanya els arqueòlegs en van extreure tres. S’havien desprès de l’estiba del vaixell i, a diferència de la resta d’àmfores que encara reposen sota el mar, no hi havia risc que es trenquessin a l’hora d’agafar-les.