L’equip de tècnics de patrimoni i d’arqueologia de l’Ajuntament de Palamós i del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya han iniciat aquesta setmana les tasques de prospecció de l’estructura del que podria ser un antic refugi de la Guerra Civil Espanyola.
Aquesta és la principal hipòtesi que tenen aquests especialistes, ja que les restes localitzades són encara superficials i no es pot assegurar plenament que es tracti d’un refugi.
La troballa s’ubica al carrer de Salvador Albert i Pey, concretament en un espai no edificat proper al passeig de Les Pites, on s’ha descobert l’accés damunt el qual figura l’any de construcció,1937. A aquest arc d’entrada li segueix l’inici d’un túnel que queda aturat al cap de pocs metres a causa de l’acumulació de les terres i runes que han anat colgant aquesta estructura amb el pas del temps.
Aquestes tasques es realitzen amb la participació d’operaris de la Brigada Municipal que retiren la terra acumulada, obrint el pas a l’interior d’aquest espai per tal que els tècnics puguin accedir-hi i realitzar l’estudi de l’estructura, així com comprovar la possible presència d’altres restes d’interès patrimonial que hi pugui haver.
Aquests treball es realitzaran durant aquesta semana i permetran l’elaboració d’un informe tècnic posterior. No es descarta que aquest element s’hagués construït aprofitant la galeria d’una antiga mina d’aigua d’època medieval, com les que s’han localitzat a la zona.
El Servei d’Arqueologia i Paleontologia del Departament de Cultura i l’Ajuntament de Palamós valoraran les conclusions dels informes elaborats pels especialistes després d’aquesta prospecció, i si aquestes destaquen algun tipus de valor patrimonial, es preservarà aquesta estructura tal com es va fer amb els refugis antiaeris del municipi ubicats al pati de l’escola La Vila, al parc del puig del Molí de Vent o a la plaça dels Arbres.
Palamós durant la Guerra Civil va ser front i rereguarda, i la seva situació estratègica i la condició de port la varen convertir en un objectiu militar freqüent de l’exèrcit franquista.
Els atacs per mar i, sobretot, per aire, varen ocasionar nombroses morts entre la població civil, així com la destrucció massiva d’infraestructures, edificis i fàbriques. Els refugis es varen convertir doncs en imprescindibles per a la protecció de la ciutadania del municipi.