A poc a poc, han anat desapareixent establiments centenaris als diversos municipis del Baix Empordà. La principal problemàtica és la falta de relleu generacional i, també, el canvi de la població en la manera de comprar i consumir els productes. Els tancaments de Can Panxet (1953-2023) i la Cistelleria Ayats (1899-2019) a Palamós, el Forn Dalmau (1878-2021) a Rupià o la llibreria Can Viader (1883-2010) a Sant Feliu de Guíxols, són alguns exemples de locals tradicionals que han hagut de clausurar el negoci familiar per aquestes qüestions.
Per això, hem volgut buscar quins establiments amb una llarga trajectòria històrica han arribat en els nostres dies i continuen oberts a la comarca en el dia d’avui.
- Fleca Baldiri
Coneguda pels seus croissants a les comarques gironines, Can Baldiri és una de les fleques més antiga de Palafrugell. Situada al carrer de Pi i Margall número 6, va obrir les seves portes el 1856 i, encara funciona plenament, 150 anys després. La fleca va ser fundada per Antoni Ferrer i, al llarg de les dècades, les fórmules familiars per elaborar de manera artesanal el pa i els dolços han anat passant de generació en generació fins avui dia. De fet, l’empresa va rebre el Diploma al Mèrit Ciutadà l’any 2014 per la seva trajectòria, ja que els seus productes s’han convertit en un dels atractius del municipi.
- Casa Saleta
Jeroni Sala va crear Casa Saleta l’any 1870 després de rebre la botiga, ubicada al carrer Comerç de Santa Cristina d’Aro, com un regal de noces. En aquella època, s’hi venia una mica de tot. Però, amb l’arribada del turisme, els supermercats i les grans superfícies comercials; es van voler diferenciar especialitzant-se. Per això, ara per ara, hi podem trobar productes i objectes singulars per a la llar que no es veuen als llocs convencionals per així potenciar el petit comerç.
- Drogueria Farreny
El que va començar anomenant-se “LA FIDELIDAD”, és avui dia la Drogueria Farreny de la Bisbal d’Empordà. Ramon Farreny Iglesias va inaugurar aquest establiment oficialment el 1880, segons el llibre de matrícula de l’ajuntament conservat a l’Arxiu Comarcal de la Bisbal, però segons el boca-orella familiar, va ser l’any 1875. Quan es va fundar hi venien queviures, licors, colònies, pintures i, sobretot, pastisseria elaborada per ell mateix i els seus treballadors. Més tard, l’empresa familiar va centrar-se més en pintura i drogueria. I així, ho continuen fent la quarta i cinquena generació, amb col·laboracions de la sisena, que són les que pugen les persianes de la botiga cada dia.
- Dolceria Batlle i Fleca Francès
Al centre de la vila de Torroella de Montgrí, podem trobar diverses botigues antigues. Una d’elles és la Dolceria Batlle, una pastisseria artesana que des del 1880 està enfornant al carrer Ullà. Destaquen els dolços com els xuixos i els croissants, però també els productes de confiteria que encara són elaborats amb les receptes originals familiars. D’altra banda, la Fleca Francès també és un gran reclam pel municipi. Emblemàtica per la Coca del Montgrí, aquest local centenari elabora, des del 1885 i fins avui, una multitud de pans en el seu obrador regentat per la cinquena generació.
- Pastisseria Collboni
L’establiment en actiu més antic de Palamós és la Pastisseria Collboni. Tot i això, encara que estigui obert en l’actualitat, el local abaixarà les persianes definitivament el dia 8 de setembre per jubilació. En aquesta confiteria establerta al carrer Major des del 1888, fins ara, es podia adquirir tota mena de postres tradicionals catalans com el braç de gitano o tortells. De fet, la seva llarga trajectòria generacional va ser mereixedora del Premi Nacional als Establiments Comercials Centenaris 2021, un guardó que atorga la Generalitat de Catalunya anualment. Però, com molts altres comerços històrics del Baix Empordà, tancarà finalment.
Per no acabar amb aquest agredolç, destacarem altres locals antics que continuen i seguiran per un temps més, de moment, en funcionament a la comarca. Per exemple, la Joieria Quer a Torroella de Montgrí; Cal Clic i la Cistelleria Leo a Palafrugell; Carabela Papers i Ca l’Angel a Sant Feliu de Guíxols; i el Forn Marull ubicat a Parlavà, La Bisbal d’Empordà i Flaçà.