![Supermatí - entrevistes Supermatí - entrevistes](https://www.radiocapital.cat/wp-content/uploads/2020/04/supermatí_OK_2020-scaled-e1586356049449-150x150.jpg)
Les darreres excavacions a la necròpolis i església paleocristiana de Santa Cristina d’Aro han revelat la presència d’un forn soterrat, una troballa que aporta noves pistes sobre l’activitat productiva a la zona abans que es convertís en un espai de culte i enterrament. Però aquesta no ha estat l’única troballa que s’ha fet a la zona. I per parlar-ne ens han visitat al Supermatí la regidora de cultura i patrimoni de Santa Cristina d’Aro, Tina Gorina, i la directora de les excavacions a l’Església Paleocristiana al municipi, Esther Medina.
Segons Esther Medina, directora de les excavacions, el forn ja es va detectar en una intervenció anterior, però aquest any s’ha pogut excavar completament. “El que sembla clar és que aquest espai tenia un ús domèstic o productiu abans de transformar-se en cementiri”, explica. Pel que fa a les tombes, destaca la troballa d’un individu amb una alçada poc habitual per l’època, fet que pot aportar noves dades sobre la població que va habitar la zona entre els segles VII i X.
La regidora de cultura i patrimoni de l’Ajuntament de Santa Cristina d’Aro, Tina Gorina, recorda que aquest jaciment es coneix des dels anys seixanta, quan es van fer les primeres troballes arran d’unes obres. “Des del 2021 vam reprendre les excavacions i ens vam adonar que encara quedava molt per descobrir. Ara l’objectiu és consolidar i museïtzar l’espai”, afirma.
Aquesta fase de les excavacions finalitzarà en els propers mesos, però el projecte no s’atura aquí. La regidora apunta que aquest és només el primer pas d’un procés que inclou quatre fases per estudiar en profunditat la necròpolis. La seva continuïtat dependrà de l’arribada de noves ajudes per part d’organismes supramunicipals.
Per ara, els arqueòlegs continuen treballant en la catalogació i l’estudi de les restes trobades. Segons Medina, les anàlisis antropològiques ajudaran a conèixer millor qui eren les persones enterrades al jaciment i com vivien. A més, una prospecció amb georadar ha indicat que hi podria haver més estructures encara per descobrir, tant vinculades al cementiri com a una possible vila romana prèvia.
L’objectiu final és convertir aquest espai en un punt de referència històrica i patrimonial per al municipi i per a tota la comarca. “Aquest jaciment ens explica d’on venim i per això és tan important protegir-lo i donar-lo a conèixer”, conclou Gorina.