Avui ens visita Eugeni Pibernat, alcaldable de Begur per a Tots per Begur i Esclanyà, per avançar nos alguns detalls de la seva candidatura a les eleccions municipals d’enguany. Bon dia senyor Pibernat.
Bon dia!
Primer de tot m’agradaria que es definís amb tres adjectius.
Uf! Tres adjectius així de ràpid…. A veure. D’entrada, el que m’agrada és ésser coherent. És a dir, per a mi la coherència és un adjectiu que no pot faltar quan s’està en un govern municipal. Un altre seria la coherència. Ser coherents és primordial també pels que estem en un lloc de primera línia. A nivell municipal és imprescindible ser empàtic. Empàtic en part, per saber escoltar, per saber què és el que el que pot necessitar el veí, que és el que pot voler, el veí. I crec que hauria de ser també un adjectiu que defineixi no a mi, sinó a tots els candidats que vulguin presentar-se per una candidatura a l’alcaldia.
I el tercer, calmat. Crec que que les coses s’han d’agafar amb calma. S’ha de ser calmat, pacífic i, sobretot, zero rancúnia. Tot amb molta tranquil·litat. Perquè prous problemes tenim al dia a dia. Si volem estar al capdavant d’una administració pública com és un ajuntament, ens hem d’agafar les coses amb calma i saber transmetre aquesta calma i aquesta serenitat als veïns. Que després, doncs, poden tenir necessitat d’aquesta calma i serenitat.
Podria dir-nos també tres aspectes positius que pugui destacar del Govern durant aquests quatre anys de mandat?
Bé, com sabreu, el govern que hi ha en aquest moment és un govern de coalició amb tres grups. I tres adjectius que puguin definir el govern de coalició. Ha sigut un govern que jo crec que potser ha quedat una mica curt pel que fa a l’acció de govern, però degut a aquesta aquesta parada que hi ha hagut per culpa del Covid. Però si ha estat alguna cosa ha estat treballador. Per tant, amb una definició seria treballador.
L’altra definició que també podríem dir del Govern és que s’ha intentat escoltar. Sí, és cert, és un govern que ha escoltat i que ha intentat, doncs dins de les possibilitats de tirar endavant tot el que el que ens ha pogut anar arribant. I, evidentment, un govern entre cometes, generós a l’hora de dedicar esforços. Per això, per part, sobretot en època de pandèmia, calia ser bastant, bastant generós i bastant entregat al poble per poder per poder arribar a tothom, per poder transmetre el que en aquell moment s’havia de transmetre. I sí, crec que ha sigut un govern generós.
Llavors m’agradaria també que destaqués tres aspectes que potser no s’han acabat d’assolir durant aquests quatre anys de mandat. De projectes o, per exemple, d’aspectes que vulgui destacar que que podrien millorar de cares al pròxim mandat.
Doncs potser no és el més correcte quan un està en un amb un govern de coalició i que encara hi som. Diguem-ne que ens queden encara uns mesos per davant de governar junts. I mal faria de dir que és el que no s’ha fet bé o el que no acabem. Perquè amb aquests tres mesos podria dir escolta, el que ha faltat, ho fem i a córrer.
Fem-ho bé, perquè si no, seria poc noble. Si sapigués el que ha faltat, que que no hem acabat de fer. Però sí que potser millor hi ha coses que podria dir que no, no està en la meva mà ara. Doncs perquè? Perquè sóc un regidor més d’un govern del qual presideix la nostra alcaldessa, però en el cas d’arribar a ser alcalde, doncs sí que potser crec que hi hauria d’haver una mica més de concreció en la gestió, a tenir uns objectius molt definits. Que crec que ja els tenim. Però sobretot el que faltaria és una mica més de celeritat en la gestió i una mica més de potència en la gestió a l’hora d’intentar assolir els objectius que tenim. Però, repeteixo, no m’agrada incidir gaire més amb coses a dir, perquè seria entrar en una espècie de crítica que no voldria entrar en aquest sentit. Ens queden encara uns mesos junts i que tot el que pugui creure que pugui faltar, doncs, està a la meva mà intentar requerir-ho ara que hi som i no en un futur que no sabem si hi serem.
Ja entrant una mica més en el programa electoral. Quines són les accions o iniciatives prioritaries per un municipi com Begur i també Esclanyà?
Bé, jo crec que en aquest moment és prioritari que ens centrem en temes de gestió de gestió, més aviat de sostenibilitat. És a dir, hem de començar a creure i fer veure i fins i tot divulgar. Que que les maneres del passat ja no ja no són vàlids actualment. O siga, ens toca doncs, continuar fent poble, continuant dotant el poble de serveis.
Ens toca, doncs si, això, dotant-lo de serveis que tingui tot tipus de serveis de qualitat, doncs perquè el veí tingui una vida de qualitat en aquest poble. Però sí que hem de repensar el com i el que. Amb idees de sostenibilitat. És molt important tenir, per dir ho d’alguna manera, un bon maquillatge per fer bona cara.
Però hem de veure també per dintre com estem i revisar ben bé les infraestructures, i més actualment que estem en un món i en uns moments amb els problemes d’aigua i tota la història. És molt important que les infraestructures d’un poble siguin les adients. El tamany del poble adient a les infraestructures que tenim i si volem fer créixer el poble, l’hem de fer créixer també per dins, no només amb maquillatge.
Crec que això és una cosa important que hem de tenir en compte de cara al futur, perquè diem que el futur o anem pel camí de la sostenibilitat i de veure realment fins on som capaços de mantenir una coherència en el creixement i en el tamany del nostre poble. Si no, doncs no anirem bé.
Llavors, què diferencia la seva candidatura política de la resta de candidats que es presenten a les eleccions d’enguany?
Bé la nostra candidatura política. El que més ens diferencia és que nosaltres som un grup format per gent que no ha exercit a la política durant tota la vida. Nosaltres ni vam néixer apolítics ni vam créixer polítics. Nosaltres potser hem arribat a una certa edat. I ens ha interessat la política o ens ha interessat poder dir a alguna cosa sobre l’acció de govern del nostre poble.
Llavors som gent que ens hem ajuntat, sense militar en cap grup polític i que en canvi, creiem que tenim alguna cosa a dir i a aportar en la gestió del poble. I intentem reunir tota aquesta gent que no ha militat, que no ha tingut potser l’oportunitat o no ha tingut en un cert moment la necessitat de militar, el lloc per poder dir la seva i que ara en aquest moment seran ganes de dir a alguna cosa del seu poble que tenen ganes d’incidir-hi o entrar a la gestió municipal.
Jo crec que aquesta és la principal diferència, perquè és a dir, nosaltres no tenim cap mena d’intenció de posar nos a la política o d’estar a la política, perquè jo ja porto vuit anys d’estar a la política per algun dia arribar a ser conseller de la Generalitat o ministre del govern central o qualsevol cosa d’aquesta? Només l’únic interès que tenim és què podem aportar al nostre poble? Què som capaços de gestionar del nostre poble? Quines idees som capaços de recollir? I a partir d’aquí, doncs, escolteu. Fer-les arribar on hagin d’arribar i gestionar-ho el millor possible, si és que hi som. Que de fet, com dic, una de les característiques que tenim és que portem 8 anys com a grup independent. I creiem que és una tendència que anirà creixent. El nostre grup ha crescut, cada cop som més gent, més gent, que vol sumar-se a aquest projecte de no marca política, però sí d’interès per al poble i ganes de gestionar. I crec que això té futur. I aquesta és la nostra principal característica.
Llavors no sé si ens podríem estendre una mica més en el programa polític, però quins són els punts principals que pretén desenvolupar en aquestes eleccions?
Bé el punt principal que jo crec que que tenim, és evident que nosaltres en aquest moment estem treballant en un programa, un programa on hi haurà una llista important de coses a fer. De fet, les últimes vegades que ens hem presentat, sempre fem un recull important de totes les accions que es poden fer en el nostre municipi, tant a Begur com a Esclanyà, i que és evident que fruit de que hem estat en governs de coalició.
Doncs moltes vegades no els pots dur tots a terme. Primera, perquè no tindria temps de fer ho, vull dir. Són programes que reculls el que creiem que es podria fer a Begur al llarg dels anys, com a com a full de ruta, que no són forçosament un programa quatre anys, sinó que potser és més. Però evidentment, com que no tothom porta els mateixos, doncs que fas amb un govern de coalició de tres potes, ajuntar els punts que són en comú i és una de les coses que s’ha fet amb aquest mandat.
S’ha tirat endavant els punts en comú, però si per nosaltres en el llistat de coses a fer queden coses a fer que sortiran en el programa. Com he dit abans, temes d’infraestructures, no només d’aquestes que es veuen i que agraden tant, sinó d’infraestructures a nivell. Doncs és igual.
Tema d’aigua, tema de la part de dintre la part de la part que no es veu. I després, evidentment, sí, tota una sèrie d’accions, com és saber recollir què és el que vol la gent del poble, saber quines són les inquietuds que tenen, recollir-les. I amb aquest programa que presentarem més endavant, doncs, hi haurà tota una sèrie de coses que haurem recollit i que presentarem.
Perquè? Perquè la gent sàpiga què presentem i perquè sàpiga quins són els seus objectius. Per nosaltres, doncs. És evident que que hi ha infraestructures que encara falten a Begur. És evident que durant aquests anys hem tingut l’oportunitat de fer ho perquè fruit del convit hem donat l’oportunitat de tocar els romanents de tresoreria.
És possible que ens quedi poc temps per tocar aquests romanents i crec que el que aquí hi entri, els objectius que tingui a nivell d’infraestructures que puguin faltar i creiem que siguin necessàries. Crec que és important i urgent que es posin en marxa de seguida, perquè si després hem de tirar mà del que ens deixin tocar de romanent, que serà poc o res i tenim que començar a endeutar nos, doncs no serà la mateixa oportunitat que teníem ara en aquest moment.
Les infraestructures. Sabem tots en aquest moment. Tenim pendent, doncs, dotar Begur de més pàrquing. És un mal endèmic el pàrquing a Begur. I jo sempre dic parking de qualitat. I quan dic pàrquing de qualitat sempre dic a pàrquings. Doncs que es puguin tancar els cotxes, doncs amb una sèrie d’infraestructures que no sigui simplement tenir uns descampats on deixar els cotxes, sinó que realment els cotxes han de desaparèixer del poble d’alguna manera, és a dir, que no es vegin. Tenim pendent també el tema de l’ambulatori. L’ambulatori és un tema que fa anys i anys que se’n parla.
El tenim ja pràcticament a tocar perquè s’ha fet un projecte, però de moment no s’ha tirat endavant i hi ha sigut per per motius circumstancials d’aquest moment, que ningú ha entrat a licitar per aquest projecte, doncs en aquest moment està encara parat. Això ens dóna la possibilitat de repensar aquest projecte.
No sé si realment caldria repensar aquest projecte, però si el que està clar és que ens falta aquesta infraestructura, la de l’ambulatori i la del nou local, per la policia i per a tot el tema de protecció civil, etcètera. Està pendent i crec que és molt necessari.
Llavors, ja per acabar, m’agradaria preguntar-li, si assoleixen la majoria absoluta en aquestes eleccions estarien disposats a pactar amb altres partits polítics?
A veure que, com he dit abans, nosaltres som un equip municipalista. No és tant un partit com més un equip municipalista de gent que vol treballar pel poble. Jo sempre he dit que qualsevol persona que vulgui treballar pel poble és benvinguda. Que nosaltres, dins d’un poble com és Begur, que som quatre mil habitants a dir nos no som molta gent, doncs qualsevol veí ha de ser escoltat i qualsevol veí és apte per per per poder entrar a governar amb nosaltres, tant si la majoria la tenen ells com si la tenim nosaltres.
Nosaltres hem demostrat que els dos primers governs, on hi ha hagut majoria absoluta a la història a Begur hem estat en els dos governs. És a dir, s’ha demostrat que som capaços de pactar. De fet, a l’últim a l’últim mandat, aquest que estem ara, hem pactat amb els de Junts per Catalunya i hem pactat amb els del Mes per Begur i Esclanyà. L’anterior vam pactar amb el Partit Socialista i amb Esquerra Republicana.
És a dir, nosaltres, simplement els números són els que són. Veiem quina és la possibilitat que pot haver-hi. I si arribem a acords programàtics i arribem a acords de manera de gestionar. Evidentment, si estem oberts, per què no? No tenim línies vermelles. I sempre dic el mateix potser podem tenir alguna línia vermella a nivell ideològic, però en línies vermelles a nivell de persones jo crec que ni les volem ni les tenim. Perquè qualsevol veí pensi el que pensi per nosaltres és un veí més i té el mateix dret que nosaltres a parlar i poder arribar a acords, a buscar punts de trobada.
I sempre, quan parles amb la gent, acabes trobant un encara que sigui un mínim punt de trobada que et pot permetre tirar endavant projectes. I més amb un poble com Begur. Repeteixo que som un poble de 4.000 habitants. I que tampoc és el fet d’agafar i poder jugar, o que els grans partits a vegades fan d’aquestes línies vermelles que impedeix o potser no impedeix, però sí que retrassa moltes vegades el tirar projectes endavant o el fer una feina més ràpida que la que es fa en grup.
Doncs moltíssimes gràcies per visitar els nostres estudis i esperem que tingueu molta sort i encerts en aquestes eleccions.
Moltíssimes gràcies!