Ràdio Capital va néixer en un moment de ple creixement de l’economia, especialment a les comarques gironines, i era una època en què miràvem al futur amb esperança. Ara, després de 15 anys, hem passat una llarga crisi que ha canviat molts aspectes de la societat. Les empreses han hagut de ser més competitives, però moltes també han hagut de tancar o reconvertir-se.
L’economia del Baix Empordà és una economia de serveis, impulsada sobretot per l’activitat turística i pel comerç. Tot i això, la indústria té un paper important. De fet, el sector industrial és un dels que últimament ha patit més la crisi, mentre que el turisme ha pogut, malgrat tot, anar surfejant l’onada.
Pel president de la Cambra de Comerç de Palamós, Xavier Ribera, la internacionalització és la clau pel futur de les empreses de la comarca.
La indústria del suro, que és una de les importants del Baix Empordà, ha viscut una reconversió important, que s’ha caracteritzat bàsicament en concentrar-se per poder competir en el mercat internacional. Al llarg d’aquests anys, moltes petites i mitjanes empreses del suro han desaparegut i d’altres s’han unit a grans grups industrials.
Un canvi destacat que ha experimentat la indústria surera és la incorporació de molta maquinària que ha anat substituint la mà d’obra de les fàbriques. Per convicció, però també, per exigències del mercat. En aquest sentit, la vicepresidenta de l’Associació d’Empresaris Surers de Catalunya, Margarida Matas, reivindica posar els ous a diferents cistelles perquè l’economia del Baix Empordà no depengui d’un únic sector econòmic.
El turisme és, sens dubte, cabdal per l’economia del Baix Empordà. Després dels Jocs Olímpics de Barcelona del 92 la comarca ha rebut, fins a l’esclat de la crisi, turistes procedents sobretot de França i del Regne Unit. L’esforç dels últims anys, segons la presidenta de la Unió d’Hosteleria Costa Brave Centre, Bàrbara Hallé, ha estat el d’intentar ampliar l’oferta turística amb tot tipus d’activitats.
El cert és que cada cop l’Empordà està arribant a més llocs i ara ja rep turistes de països com Noruega, Finlàndia o Austràlia. El sector del turisme és optimista i, com a dada rellevant, en els últims anys el mercat turístic català s’està revifant.