8.7 C
Pals
Dimecres, 22 gener 2025
- Publicitat -

Evolució política en els 15 anys de Ràdio Capital

Temps de lectura: 2 minuts
- Publicitat -spot_img
Ràdio Capital, la ràdio del Baix Empordà
Ràdio Capital. La ràdio de l'Empordà
Evolució política en els 15 anys de Ràdio Capital
Loading
/

Ràdio Capital va néixer l’any 2001. Dos anys abans s’havien celebrat eleccions municipals i el panorama que va deixar era ben diferent a l’actual. Aquelles eleccions les va guanyar al Baix Empordà la candidatura de Convergència i Unió, tant en vots com en regidors. Tenia 181 regidors i el 40% dels vots. La segona força era el Partit Socialista, amb només 58 regidors i gairebé la meitat de vots. Els seguia en tercera posició Esquerra Republicana de Catalunya. Des d’aquell moment, s’han realitzat quatre eleccions municipals més. En aquest temps, la tendència ha estat la mateixa. Una caiguda sostinguda de Convergència i Unió, de gairebé 8.000 vots. Els conservadors només van augmentar els seus vots respecte els comicis anteriors l’any 2011, quan van guanyar una mica més de 1000 vots. Ara tenen 101 regidors, que representa el 24% dels vots populars.

Per la seva banda, el PSC va arribar als seus màxims l’any 2007, quan va rebre més de 16.000 vots. Des d’aquell moment, la seva caiguda ha estat espectacular. En només dos comicis, han perdut la meitat.

A principis del segle XXI, el municipi més poblat del Baix Empordà, Palafrugell estava governat per Convergència i Unió. En aquest temps hi ha governat l’Entesa, Esquerra Republicana i el pasti Socialista. Des de 2011, l’alcalde és Juli Fernández, del PSC.  L’actual composició del consistori de Palafrugell és aquesta: el PSC i Esquerra Republicana tenen 7 regidors, convergència en té cinc, Entesa, un, i Ciutadans, un altre. Una dada a destacat, l’any 2015, la participació va ser de tan sols el 50% a Palafrugell, 8 punts per sota de la mitjana de Catalunya.

A Sant Feliu de Guíxols, l’any 2001 hi governava Convergència i Unió. Des de llavors, hi ha hagut també consistoris Socialistes i, ara, hi governa Carles Mota, del grup de Tots per Sant Feliu. El ple de l’ajuntament el formen Convergència i Unió i Tots per Sant Feliu, amb sis regidors, Esquerra amb 4, el PSC en té 3, Guíxols des del carrer, 1 i Avancem, un altre.

A Palamós, en els 15 anys de Ràdio Capital hi hem vist passar tres alcaldes. Fins al 2003, hi havia Jordi Pallí de Convergència i Unió. Des de llavors fins al 2015, Maria Teresa Ferrés del Partit Socialista. Des de les últimes eleccions, hi governa Lluís Puig, d’Esquerra Republicana. El seu grup té sis regidors, els mateixos que el PSC.

Un cop repassats els resultats electorals als tres municipis més poblats de la comarca, repassem com és la participació electoral dels baix empordanesos. Fixeu-vos. –A les eleccions municipals del 2015 van votar el 56% dels ciutadans, el que representa 2 punts menys que a tota Catalunya.  En canvi, a les de 2011 la participació havia estat un punt més alta que la mitjana catalana.

En les eleccions al Parlament de Catalunya, hi sol haver la mateixa participació que al global de Catalunya, sobretot a les darreres, les del 27S, quan va arribar al 77%. En canvi, a les eleccions generals la participació sol ser molt menor, en els darrers anys. Posem per exemple l’última jornada electoral, la de juny del 2016. La participació va ser un 4% menor.

- Publicitat -
- Publicitat -
- Publicitat -spot_img

Mons superposats

La mort de David Lynch ens deixa orfes d’una de les veus més transformadores del nostre temps. La seva...

Altres notícies