14.5 C
Pals
Dijous, 23 gener 2025
- Publicitat -

Exemple i ajuda per a la memòria històrica

Ràdio Capital, la ràdio del Baix Empordà
Ràdio Capital. La ràdio de l'Empordà
Exemple i ajuda per a la memòria històrica
Loading
/

El 24 de febrer d’aquest any es recordarà pel pas que s’ha donat per obrir nous camins on recuperar la nostra Memòria Històrica. Sobre tot després del menyspreu amb que ha sigut considerada pels governs dels darrers anys i pel poc cas que han fet de la llei molts alcaldes de tot el territori espanyol i de les forces i institucions, que tenen el deure de fer-la complir.
Va ser el 24 de febrer a Madrid: l’ajuntament de Pamplona va fer la presentació pública de la querella que interposarà davant dels Jutjats de la ciutat de Pamplona perque s’investiguin els crims comesos contra la humanitat durant la guerra i la dictadura franquista, un període en el que només allà foren assassinades 306 persones.

A l’acte també es va presentar la Red de ciudades por la Justicia y la Memoria, que s’ha creat per d’impulsar les querelles contra els crims del franquisme i reclamar justícia per les víctimes, tan oblidades al nostre país.
Precisament nosaltres no hauríem d’oblidar mai que el nostre país, després de Camboya, el que conta amb més desapareguts en la guerra. Son 115.000 només els confirmats en investigacions prèvies, i que després de tants anys de democràcia encara no s’ha aclarit la veritat sobre el que els va passar a totes aquelles persones desaparegudes.
Per una vida democràtica sana, sense oblit ni mentides, es imprescindible acabar amb la impunitat dels assassins, estiguin vius o ja hagin mort, i retornar la dignitat a les víctimes recuperant la memòria i tornant la Historia a l’àmbit de la veritat. I que en aquest objectiu hi col·laborin totes les institucions de l’Estat, inclosos els governs, fins ara tan allunyats del que es fonamental per una democràcia consolidada..

No val a dir que ja es hora d’oblidar. Deia Kapuscinski que un país que ha viscut tants anus en dictadures com España, necessita 100 anys per tornar a la normalitat. Y més després d’un període ignominiós ple d’episodis delictius, assassinats, empresonaments, tortures, treballs forcats i exilis que ni s’han reconegut ni aclarit.
La llei de la Memòria històrica no demana venjança, sinó justícia, dignitat per les víctimes i pels ciutadans un passat que no es fonamenti en l’oblit i la mentida. Un país sense passat o amb un passat manipulat acaba en un present fals, minat per la corrupció econòmica, moral i contra la justícia, la igualtat i la llibertat.

Cal que els pobles ciutats de l’Empordà entrin en aquesta Red,. Si tenim passat, tindrem la possibilitat de construir un present millor i el futur estarà en les nostres mans i no en les dels depredador, els amos de la societat en països sense memòria i sense protesta.

Temps de lectura: 2 minuts

Més àudios