11.8 C
Pals
Dimecres, 22 gener 2025
- Publicitat -

La Fundació Josep Pla inaugura una nova exposició centrada en Julià Guillamon, Narcís Comadira i Josep Pla

L'exposició, 'El fil de les hores: Julià Guillamon, Narcís Comadira i Josep Pla', es podrà veure fins el 10 de juny

Redacció
Redaccióhttps://www.radiocapital.cat
Ràdio Capital combina una programació musical de qualitat, amb diferents programes informatius i divulgatius.
Temps de lectura: 2 minuts
- Publicitat -spot_img

Aquest divendres 31 de març a les 19 h, a la Fundació Josep Pla, s’inaugura la nova exposició de la Fundació, ‘El fil de les hores: Julià Guillamon, Narcís Comadira i Josep Pla‘. La mostra, que es podrà veure fins al 10 de juny, posa en relació els textos i reflexions dels tres autors sobre el pas del temps i el cicle de la vida.

A banda dels textos dels tres escriptors, l’exposició ofereix una mostra de material manuscrit de Josep Pla corresponent al fons Editorial Selecta recentment incorporat per la Fundació Josep Pla; així com material audiovisual de Julià Guillamon i dibuixos de Narcís Comadira, alguns d’ells inèdits i que es poden veure per primera vegada en aquesta exposició.

Una conversa entre artistes

L’any 2003, la Fundació Josep Pla va organitzar l’exposició ‘El temps que fuig‘ basada en les coincidències de les reflexions de l’artista i escriptor Narcís Comadira i Josep Pla sobre el cicle de la vida. Vint anys després, l’entitat renova i actualitza la mostra afegint a la conversa les observacions de l’escriptor Julià Guillamon, autor del volum Les hores noves, aparegut recentment.

L’exposició es fonamenta en els textos que componen la trilogia sobre el pas del temps que Josep Pla va publicar a l’editorial Selecta entre 1953 i 1955: Les hores (El pas de l’any), Els anys (El pas de la vida) i Els moments (El pas de les hores). Aquests llibres van ser refosos posteriorment, el 1971, al volum XX de l’Obra Completa de Destino, titulat Les hores.

En aquests llibres, Pla s’insereix en una tradició que arrenca de les Bucòliques de Virgili, de contemplació i assaboriment de la lentitud del pas del temps, i de la serenor que inspira la repetició constant del cicle de la vida. La sensualitat i profunditat de la mirada de Pla va deixar empremta en les generacions posteriors: Comadira i Guillamon són  dos exemples de qualitat excepcional de l’efecte suggeridor i inspirador que els ha provocat la prosa planiana, que ells mateixos reconeixen obertament. Així mateix, el fet que els separi una generació, realça que precisament ens trobem davant un material que teixeix tradició en la nostra literatura, i que presumiblement seguirà donant fruits.

Pertanyents a tres generacions diferents, però compartint una tradició i mirada comunes sobre el calendari i la natura que ens envolta, Guillamon, Comadira i Pla dialoguen entre si a través de dibuixos, fotografies i, especialment, paraules. Des de la serenor, cadascun des del seu punt de vista, els tres autors acoten el pas del temps. Fixant-se en allò que roman i perdura, ens conviden a prendre consciència del fil que ens uneix: tant amb els que ens han precedit, com amb els que gaudiran de les hores que vindran.

L’exposició tindrà una proposta complementària en la decoració del Pati de la Fundació Josep Pla en el marc del festival Flors i Violes, que es podrà veure del 29 d’abril a l’1 de maig. Inspirant-se en les paraules de Pla, i amb el títol “Cal·ligrafies de llum”, el fotògraf Jordi Miquel Riera (Girona, 1977) ha dissenyat una instal·lació que atorga tot el protagonisme a la llum i la natura. D’aquesta manera, ens farà prendre consciència com la llum del sol marca de formes molt diverses el pas dels temps i la nostra existència, i la natura és capaç de preservar-ne l’empremta.

- Publicitat -
- Publicitat -
- Publicitat -spot_img

Mons superposats

La mort de David Lynch ens deixa orfes d’una de les veus més transformadores del nostre temps. La seva...

Altres notícies