Les famílies de l’Escola Carrilet de Palafrugell insisteixen en la seva denúncia contra “les males praxis” de la direcció del centre. En una roda de premsa convocada aquest dimarts, un grup de famílies agrupades en una Taula de Treball creada del 2021 ha explicat la situació davant dels mitjans. Asseguren que no s’està seguint el projecte educatiu que els hi havien promès i parlen “de poca transparència, rigidesa, autoritarisme, abús de poder, dificultats a la participació i no continuïtat de professorat altament qualificat“.
Manca de transparència
En un manifest, les famílies denuncien una manca de transparència en la implementació del projecte de direcció. Asseguren que moltes famílies van triar aquesta escola pel projecte “de transformació pedagògica” que se’ls va exposar l’any 2016-2017. La direcció, que va entrar fa dos anys, els va dir que se seguiria amb aquest projecte, però les famílies asseguren que no tenen “evidències que s’estigui garantint aquesta continuïtat”.
Marxa massiva de professors
De fet, asseguren que en els dos anys que fa que hi ha el nou equip directiu, “hi ha hagut un canvi del 80% del claustre, coincindint en la seva major part, amb mestres que lideraven el model pedagògic i que feia més de cinc anys que estaven al centre”. Expliquen que quan es pregunta a direcció sobre aquesta qüestió, la resposta és que els professors marxen per “motius personals”. Les famílies asseguren que aquest fet va ser el que va fer saltar les alarmes.
El portaveu de les famílies ha explicat a la roda de premsa d’avui que els professors marxaven pel mal ambient de treball que hi havia al centre i per la falta de directrius. Han explicat que fins i tot hi havia professors que es desplaçaven expressament per treballar a l’Escola Carrilet (degut a la fama del seu mètode innovador i inclusiu), però que cal cap d’un any ja volien marxar.
Creuen que això posa en risc el model i la identitat de l’escola. També ho creuen famílies d’antics alumnes de l’escola, que tot i ja no tenir els fills a l’escola han volgut assistir igualment a la trobada d’aquesta tarda per donar suport a les famílies.
Les famílies també denuncien una falta de comunicació amb les famílies i amb l’Associació de Famílies (que dona suport a la Taula de Treball però no hi col·labora directament). Expliquen que no es convoquen les reunions del Consell Escolar de forma adient i que no s’atenen bé les preguntes de famílies. Pel que fa a l’AFA, afirmen que qualsevol tràmit es tradueixn en “excés de burocràcia” i que això entorpeix les funcions de l’AFA.
Finalment, creuen que tot plegat afecta en el fet que El Carrilet sigui “l’única escola de Palafrugell que no ha omplert oferta pel curs 2022/23”. Apunten que només s’han omplert 27 de les 40 places ofertes, “mentre que les altres escoles de Palafrugell han tingut entre un 110% i un 125% d’ocupació.
Demanen la revocació de l’equip directiu
Aquesta no és la primera vegada que les famílies denuncien la situació. Algunes mestres ja ho van fer durant el curs 2020-2021, quan van contactar amb Francesc Sanchez, inspector de l’àrea geogràfica del Baix Empordà dels Serveis Territorials d’Educació de Girona. Tot i això, asseguren que Sanchez “ha mostrat falta d’impercialitat i objectivitat” i apunten que hi ha complicitats entre directora, cap d’estudis i inspecció.
Per això, a finals del juny d’aquest any, les famílies es van posar en contacte amb el Sr. Adam Manyé Sarda, Director dels Serveis Territorials d’Educació a Girona. Expliquen que se’ls va assegurar que s’abordaria la qüestió, però que encara no “tenen constància que des de l’administració es tingui intenció d’abordar la qüestió”.
Per totes aquestes raons, les famílies consideren que l’única opció per intentar salvar el projecte de l’escola és que canvïi la direcció. Les famílies apunten que hi ha complicitats entre directora, cap d’estudis i inspecció.
Per la seva banda, des d’USTEC-STEs, en representació de la majoria de l’equip docent del centre, parlen de “males praxis d’un equip directiu autoritari i poc democràtic” que ha portat “un malestar generalitzat” a la comunitat educativa”. Per això reclamen que els Serveis Territorials revisin les actuacions que s’han dut a terme i que han portat a generar aquest malestar a la comunitat educativa de l’Escola El Carrilet. Així ha explicat Glòria Polls, portaveu d’USTEC, a la roda de premsa.
Les famílies recorden que durant el primer any d’aquest equip directiu es van queixar els professors. Aquest segon any, les famílies. Asseguren que, si al tercer any no canvia res, seguiran lluitant per recuperar el model d’escola que volen.