11 C
Pals
Diumenge, 22 desembre 2024
- Publicitat -

Fesol de l’ull ros

Redacció
Redaccióhttps://www.radiocapital.cat
Ràdio Capital combina una programació musical de qualitat, amb diferents programes informatius i divulgatius.
Temps de lectura: < 1 minut
- Publicitat -spot_img

El fesol de l’ull ros, també conegut com a banyolí o fesol menut, és una varietat de llegum típica del Baix Empordà i del Pla de l’Estany conreada des de molt antic. És un fesol petit, de sabor suau i de pell fina que permet una cocció fàcil. Té un color d’una tonalitat groguenca amb una taca marró al mig. Fa uns cinc centímetres de llarg i es caracteritza per un ganxo menut, poc pronunciat.

Es sembra aproximadament per Sant Ponç, a mitjan de maig. Es recol·lecta, sobretot a mà, pels volts d’agost pel fesol tendre d’esclovellar o pel setembre si és per consumir el llegum en sec.

Es comercialitza en sec i tendre, en establiments especialitzats de les comarques de l’Empordà, als mercats setmanals o bé en fires. Es consumeix preferentment en sec, però és exquisit consumit tendre. Es poden menjar bullits, amanits amb un raig d’oli i cansalada o incorporant-los en tota mena de guisats més elaborats.

Cinc productors de l’Empordà de fesol de l’ull ros liderats per la Xarxa Tràmec del Consell Comarcal del Baix Empordà amb la col·laboració l’Ajuntament de Figueres i l’assessorarem de l’IRTA Mas Badia i la Fundació Cuina Catalana s’han unit per potenciar el fesol de l’ull ros. És una público-privada per evitar la desaparició d’aquest llegum típic de l’Empordà i convertir-lo en un reactivador econòmic.

- Publicitat -
- Publicitat -
- Publicitat -spot_img

El Sol Gironès Bisbal cau contra el Godella i suma la quarta derrota consecutiva

El Sol Gironès Bisbal va caure per 82-75 contra el NB Godella en l’últim partit de l’any, acumulant la quarta derrota consecutiva fora de casa. Malgrat capgirar el marcador en els últims minuts, un parcial final de 8-0 dels locals va decantar el partit.

Altres notícies