Foto: Oscar Holloway
Nil Nadal / Núvol
MOT, el festival de literatura, gira al voltant d’un eix temàtic que serveix com a fil conductor per organitzar converses i entrevistes a escriptors. Enguany el festival MOT està dirigit per Glòria Bosch Mir, una investigadora amb una llarga trajectòria com a curadora i comissària a la Fundació Vila Casas, que ha convidat les veus més interessants del nostre panoeama literari amb la voluntat d’establir un diàleg entre la literatura i les altres arts.
Fa un any, el festival MOT va haver de suspendre la que havia de ser la setena edició a causa de la pandèmia. Un any després, l’organització reprèn aquella programació amb la divisa “Crear. Un collage que creix amb les paraules”. Enguany, el MOT aprofita la virtualització que ens ha portat la pandèmia per oferir un festival híbrid, amb actes presencials d’aforament reduït que també seran retransmesos per streaming. Tot amb la voluntat de posar la lectura a l’abast d’encara més gent. El cartell de luxe, doncs, s’ha mantingut pràcticament intacte, igual que les consignes que duen per bandera: l’excel·lència i la proximitat.
Els diàlegs del món aporfundiran en el moment creador i la fusió de mitjans artístics que conflueixen en el procés compositiu. La creació literària, segons la comissària Bosch Mir, “ens condueix sempre cap a altres registres, com si fos un parèntesi obert que mai no es tanca o les diferents capes d’una pell que es transforma cap a una transparència infinita”. Aquests atributs que habiten en l’interstici fronterer es convocaran en reunions que prometen ser interessants, com les que tindran lloc al Centre Cultural La Mercè (Girona), on en un mateix dia es podreu assistir a les converses entre Irene Solà i Eva Vázquez, així com de Perejaume, Jordi Lara i Víctor Sunyol, que formaran, des d’una vocació sensorial, “un collage de camins infinits”. Aquestes i moltes altres veus provinents d’àmbits molt diferents, es deixaran sentir durant la primera setmana del MOT, en el tram gironí del festival, del 18 al 20 de març. L’acte de cloenda se celebrarà amb un vermut on podrem sentir el cantant Gerard Quintana reflexionar sobre les connexions entre cançó i activisme. Berta Jardí, d’altra banda, compartirà la descoberta d’un quadre de Miró.
El festival es reprendrà del 20 al 27 de març a la Sala El Torín d’Olot. D’aquest segon tram, destaquem la trobada “Crear amb les paraules? De quina manera?” protagonitzada pels escriptors Mariano Peyrou, Lana Bastašić i Màrius Serra. El mateix dia, 25 de març, experimentarem el trànsit i la transgressió a partir de les complicitats entre l’Alicia Kopf i l’Eloy Fernández Porta. D’altra banda, els diàlegs adoptaran altres accents, ja que també s’hi han convidat autors internacionals, que hi participaran telemàticament, com la nord-americana Tracy Chevalier, el polonès Ignacy Karpowicz i Heather Rose des de Tasmània.
Recordem que totes les activitats són gratuïtes amb inscripció prèvia; els que vulgueu seguir el festival en línia, ho podreu fer a través de la plataforma YouTube del Festival MOT.
Canal de Youtube del Festival MOT: https://www.youtube.com/channel/UC-Jr_g1pyh_fiUhXls2F6Lw
Trailer del festival: https://www.youtube.com/watch?v=O-BagTDDTws&t=25s
Link festival: https://festivalmot.cat/