13 C
Pals
Diumenge, 22 desembre 2024
- Publicitat -

Crystal Fighters, Jorge Drexler i Wilco seran els caps de cartell del Festival Porta Ferrada 2023

La 61a edició del Festival Porta Ferrada fa una clara aposta pels artistes internacionals sense oblidar els artistes catalans

Temps de lectura: 4 minuts
- Publicitat -spot_img

El Festival de la Porta Ferrada celebra el seu 61è aniversari amb una clara aposta pels artistes internacionals en el seu cartell. Seran més de 40 artistes els que ompliran la programació d’enguany, entre els quals destaquen, Ludovico Einaudi, Wilco, Crystal Fighters, Pink Martini, Ben Harper i Eart Wind & Fire, Jetrho Tull i Jorge Drexler. El festival tampoc s’oblida dels artistes catalans fent una clara aposta per Nuria Graham, Ramon Mirabet, La Pegatina, Mishima, Carles Marigó, Laura Andres, Blaumut, Kebyart i 31fam.

En aquesta edició del festival també es vol potenciar els dobles concerts creant nits especials com Rodrigo Cuevas + Baiuca, 31fam + Muska, Xavier Rudd + Nuria Graham, Nancys Rubias + Fangoria o La Pegatina + Macaco en la celebració especial dels 20 anys als escenaris de La Pegatina. El jazz també té un paper destacat en l’edició d’aquest festival amb artistes com Metheny Trio, Camilo & Tomatito, exclusives a l’estiu a Catalunya i la celebració dels 50 anys de la Música Laietana amb la Barcelona Arts Orchestra + Carles Benavent + Joan Albert Amargos + Xavier Batlles i Toti Soler.

Una de les novetats d’enguany és l’entrada de la intel·ligència artificial (IA) amb l’espectacle Breaking Bach, una actuació que combina la música del pianista Carles Marigó i el violinista Pablo Hernández amb la tecnologia. Aquest espectacle, que es farà l’Església-Monestir, el produeix Artificia i referma l’aposta per projectes que ajudin a crear nous públics en l’àmbit de la música clàssica. Dins de la programació de música clàssica també hi destaquen els espectacles com el quartet de saxos de Kebyart, recent premi Enderrock de clàssica; ‘Les dones de Puccini’ on la soprano ganxona, Tina Gorina, interpretarà àries de totes les òperes del compositor italià. Un cicle que dona espais als nous talents sortits de l’Esmuc com el quartet Vivancos o el pianista Carles Font amb el seu nou projecte.

Niña Pastori, Fangoria, Isamel Serrano i El Barrio presentaran els seus darrers treballs en una programació en la qual 25 artistes visiten per primer cop el Porta Ferrada participant en la transversalitat de la seva programació, amb una aposta clara per ampliar l’espectre de públic i fer del festival un espai d’encontre d’interessos culturals diversos.

Enguany també se celebra el tercer aniversari del cicle Delicatessen ‘Veus de dona’, a banda dels concerts acústics habituals a la Terrassa Fenix – Las Vegas, una producció especial a l’auditori Espai Port donarà forma i relleu aquest cicle dedicat íntegrament al talent de les veus femenines.

El Festival Salat i l’aposta per tots els públics

Aquest any 2023 també torna el Festival Salat dins la programació del Porta Ferrada, que es consolida amb propostes locals i foranes. Cal destacar, la presència del grup argentí ‘Les Luthiers’ que presenten la seva gira d’acomiadament dels escenaris, en una actuació única a Espanya. Entre altres artistes del panorama nacional destaquen Martita de Graná, Berto Romero, Leo Harlem o Wilbur.

Pel que fa al públic més familiar, el Pot Petit serà un dels altres grups que trepitjarà terres ganxones. També hi ha una aposta clara per la festa amb l’espectacle Remember 80’s i la nit d’electrònica amb Playground. I tot i que s’han desvelat la majoria de noms del cartell de l’edició d’enguany, el Porta Ferrada encara ha de presentar cinc o sis artistes més per tancar els gairebé 50 espectacles que acollirà Sant Feliu de Guíxols.

Un festival que obre nous camins

El director artístic del festival, Albert Mallol, ha celebrat els 50.000 espectadors de l’edició anterior del festival. Per això, encaren aquesta edició “obrint nous camins” i apostant per la “transversalitat del festival”. N’ha destacat l’àmplia oferta internacional, el seguiment de les novetats del mercat català, l’aposta per música com el jazz o la clàssica, l’increment de veus femenines o el seguiment del cicle d’humor Salat.

Albert Mallol també ha destacat la diversitat que ofereix un municipi com Sant Feliu de Guíxols a l’hora d’adaptar espais com el Guíxols Arena, l’Espai Port, l’Església-Monestir o La Sala Las Vegas per acollir concerts i espectacles de diferents formats.

El director de The Project, Sergi Rosselló, ha reconegut la bona feina que es fa entre els diversos actors del festival. Però, a més, ha destacat la clara aposta de la 61a edició del Porta Ferrada per la sostenibilitat. Una de les primeres accions que ja s’ha realitzat ha estat la plantació d’uns 50 pollancres a la zona del Guíxols Arena.

El subdelegat del govern espanyol a Girona, Albert Bramon, ha destacat el valor del festival i la importància que té pel municipi. Aquí ha incidit en el quòrum que existeix dins el consistori a l’hora d’impulsar el Porta Ferrada. A més, ha recordat que aquest és un festival apte per tots els públics.

Finalment, l’alcalde del municipi, Carles Motas, ha expressat la satisfacció de celebrar una nova edició del festival al municipi. A més, ha apuntat al gran nombre d’artistes nacionals i internacionals que passaran per Sant Feliu de Guíxols durant aquest estiu. Tot i això, ha recordat que darrere d’aquest cartell hi ha hagut una gran dedicació per part dels actors implicats.

L’alcalde de Sant Feliu també ha remarcat la importància de ser un festival referent a Catalunya, tant en espectacles de petit format com en concerts més grans.

Les entrades

Les entrades pels diversos concerts del Porta Ferrada es podran començar a  adquirir per la pàgina web oficial aquest dimecres. El segon tinent d’alcaldia, Josep Saballs, ha apuntat que durant les últimes edicions del festival hi ha hagut una tendència a l’alça de la compra d’entrades per plataformes no oficials a preus desorbitats, d’entrades duplicades o que no es corresponen a la zona assignada.

Per això, Josep Saballs ha recordat la importància d’adquirir aquestes entrades per la pàgina web del festival Porta Ferrada. “La gent ha de consumir cultura, però ho ha de fer pels seus canals oficials”, ha remarcat el segon tinent.

Un festival ple de reconeixements

Aquesta 61a edició del festival s’enceta amb diversos reconeixements. Amb motiu del 60 aniversari i per la seva llarga trajectòria el Porta Ferrada va ser reconegut per l’Estat com a Esdeveniment d’Especial Interès Públic (AEIP) per les tres pròximes edicions. Albert Mallol ha destacat la importància d’aquest reconeixement.

A més, es van recollir un Premi Ondas i un Premi Enderrock, després de celebrar el 60 aniversari amb més de 50.000 espectadors. Uns premis i reconeixements que des de l’organització i el consistori valoren de manera molt positiva.

 

- Publicitat -
- Publicitat -
- Publicitat -spot_img

El Sol Gironès Bisbal cau contra el Godella i suma la quarta derrota consecutiva

El Sol Gironès Bisbal va caure per 82-75 contra el NB Godella en l’últim partit de l’any, acumulant la quarta derrota consecutiva fora de casa. Malgrat capgirar el marcador en els últims minuts, un parcial final de 8-0 dels locals va decantar el partit.

Altres notícies