No ha sigut un any fàcil per a la Fira Indilletres de la Bisbal d’Empordà. Primer, la pandèmia va obligar a ajornar-la més de dos mesos fins aquest últim cap de setmana d’agost. Després, quan ja estava a tocar, els rebrots de covid-19 i l’amenaça de pluja la van tornar a posar en perill i van comportar noves mesures de seguretat i el trasllat de la Plaça del Castell (on s’havia celebrat els dos anys anteriors) al Pavelló Firal i la Biblioteca Lluïsa Duran.
Però, tot i les dificultats, les dades demostren que l’entitat ha aconseguit tirar endavant amb èxit la Fira, ja que en total gairebé dues mil persones han passejat per les parades de les editorials independents i han assistit a les activitats. Fins i tot en més d’una ocasió s’ha arribat al límit de l’aforament.
Una trentena d’actes molt diversos
Entre el Pavelló i la Biblioteca s’han dut a terme gairebé trenta actes que han destacat per la seva diversitat. Va ser el periodista Jair Domínguez, dissabte al matí, qui va donar el tret de sortida a una Fira amb activitats de tot tipus i de temes ben diferents (podeu veure el vídeo del discurs d’inauguració aquí).
Durant aquest cap de setmana han destacat els debats, com el de l’ús del català a les xarxes socials (amb Laura Grau @inflowenser, Valentina Planas @somlaincorrecta i David Vila @llenguaferits), un altre entre traductors (amb Dolors Udina, Valèria Gaillard i Jordi Raventós) o l’anomenat ‘Escriure el país’, amb els escriptors Joan Daniel Bezsonoff, Joan Benesiu, Miquel Martín i amb Adrià Pujol de moderador.
Òbviament, tampoc podien faltar les presentacions de llibres. Són molts els escriptors i escriptores que han aprofitat la Fira Indilletes per parlar de la seva obra, i a Ràdio Capital hem pogut parlar amb molts d’ells. A la nostra web podeu escoltar les converses que hem tingut, per exemple, amb Rosa Pou, autora del poemari Ala, Bat! Si, adeu, o amb Xavier Pla, autor del pròleg de Simenon i Maigret s’entaulen, un llibre que combina literatura amb cuina, escrit per Robert J. Courtine.
Un dels punts més àlgids del cap de setmana ha sigut avui, diumenge, amb la presentació d’Enric Casasses, que ha recitat poemes de la seva última publicació, El nus la flor. Tot seguit, el poeta ens n’ha recitat uns quants també als micròfons de Ràdio Capital, entre ells el que diu que és el “poema d’amor més curt del món”.
Finalment, la Fira Indilletres ha acabat la seva tercera edició amb música a càrrec del bisbalenc Sanjosex i una tertúlia concert sobre el seu nou disc Dos somnis, amb la participació de Marçal Lladó, Adrià Pujol i Carles Xuriguera.
I tot això, amb mesures de seguretat
Cal recalcar que si la Fira ha funcionat aquest any ha estat pel compliment de les mesures per la Covid-19 tant per part de l’entitat com per part dels assistents. El control d’entrada i sortida demanant les dades de tothom qui entrava, la distància de seguretat i la desinfecció de totes les cadires abans i després de cada activitat, juntament amb les mascaretes, n’han estat les mesures bàsiques.
Xavier Cortadellas, president de la Fira Idilletres, ha explicat en una entrevista amb Ràdio Capital que atribueix l’èxit a l’esforç dels voluntaris de l’associació, “que en tenen moltes ganes”, i a un Ajuntament que qualifica de “valent” perquè enlloc d’ajornar les activitats ha optat per reinventar-les.