El cineasta Albert Serra va encetar la sisena edició de la fira Indilletres afirmant que “comprar llibres és una mostra d’amor als autors i a les editorials”. La fira va acabar aquest diumenge amb l’actuació de Xarim Aresté, tancant la sisena edició amb una bona afluència de públic, però menys venda de llibres.
“Segurament, tal com ha passat a la majoria de fires i de llibreries els darrers mesos, la pujada d’interessos bancaris i la inflació es noten i hi ha hagut menys vendes”, explica l’entitat organitzadora. “També hem de lamentar que de 14 biblioteques que van venir a adquirir llibres el 2022 fent una despesa de 7.000 euros, enguany només n’han vingut 3 invertint 1.500 euros en llibres”, ha afegit l’associació lamentant que “el canvi de sistema de compres a fires, especialment l’increment de burocràcia que representa per als bibliotecaris, ha impedit el bon funcionament d’altres edicions”.
Tot i això, l’organització ha fet molt bon balanç dels actes organitzats durant aquesta sisena edició. La fira Indilletres s’ha consolidat com a referent de les fires d’editorials independents, acollint un total de 46 editorials d’arreu dels països catalans, dues llibreries bisbalenques, tres biblioteques i més d’una trentena d’activitats programades: debats, conferències, tertúlies, teatre, contacontes, la preestrena del documental Canigó 1883, presentacions de llibres, entre altres.
Un dels actes destacats va ser el lliurament del V Premi Llucieta Canyà de Critica Literària publicada, que va ser per Gemma Medina per l’article ‘Saber dir la vivor’, publicat a La Lectora, revista digital de crítica literària, el 3 d’octubre d’enguany sobre la novel·la Et vaig donar els ulls i vas mirar les tenebres d’Irene Solà.
La fira de llibres bisbalenca ha tornat a ubicar-se a l’espai del Pavelló Firal de la Bisbal, que s’ha complementat novament amb la Biblioteca Lluïsa Duran i el Teatre Mundial. Enguany s’ha proposat una programació més desacomplexada que mai amb un ampli ventall d’activitats que transcendeixen estrictament la literatura. A més d’acollir una vintena llarga de presentacions de llibres organitzades per algunes de les editorials que participaven en la fira, l’organització ha apostat per propostes d’interès cultural que giraven entorn de la construcció i la història del país i de temes d’actualitat, com ara la creació en el temps de la intel·ligència artificial o un debat sobre els premis literaris en l’ecosistema català.
Cal recordar que la fira Indilletres va néixer l’any 2018 gràcies a un grup de veïns que volia organitzar una fira d’editorials independents a la Bisbal d’Empordà i que de bon principi va comptar amb el suport de l’Ajuntament de la Bisbal d’Empordà. També compta amb la col·laboració de la Generalitat de Catalunya, d’Òmnium Cultural, de la Diputació de Girona, del Consell Comarcal del Baix Empordà, de la Federació de Comerç de la Bisbal d’Empordà i d’Edicions Sidillà.