Al Supermatí de divendres passat vam rebre al director del festival Ítaca, Fran Arnau, per explicar-nos els nous dos espais de concerts, així com els cantants que participaran, entre ells Lildami, Julieta o Delafé i Las Flores, i la seva proposta de transport sostenible.
En aquesta edició, com van prometre l’any passat, han decidit tornar una mica als orígens, a les petites places, deixant enrere els grans espais que durant la pandèmia s’havien omplert. “Els hem deixat enrere i tornem a les places dels pobles i esglésies. És a dir, a tot arreu on ens podem tocar una mica i estar allà plegats”, va explicar el director.
Enguany també estrenen dos nous espais, una a la platja de Riells i l’altre al far de Sant Sebastià de Llafranc, un lloc molt “curiós”, va descriure Arnau, “perquè és un lloc molt elevat, però amb unes vistes precioses. Aquest espai, que es tracta d’un dels camins que va al jaciment, servirà com a tret d’arrancada del festival el 19 de maig, amb unes 200 places i escaig per generar més “intimitat” i proximitat.
D’altra banda, la Platja de Riells servirà com a tret de sortida oficial del festival que tindrà lloc durant la Setmana Santa, una festa dirigida més al “jovent, juntament amb les noves tendències del moment com Lildami i Julieta, d’estils semblants però molt diferents”. El cantant de rap ja havia actuat a edicions anteriors, al començament de la serva carrera, i ara torna amb molta més força. “És un concert que li fa molta il·lusió perquè té familiars a l’Escala”, va explicar Arnau.
Un altre nom que retorna als escenaris són Delafé i Flores Azules, i ho faran també estrenant-se al festival Ítaca dins el seu segon any de gira de retorn. Seran els qui tancaran l’edició del 2023 sobre l’escenari de les havaneres de Calella, un entorn que encaixa perfectament amb el seu estil de música, “ballable però “tranquil·la”.
Una altra sorpresa dins el programa del festival és la Xefla dels Fetus, el 10 de juny. Es tracta “d’una festa, una trobada d’amics de manera empordanesa. Aquest any, a través de Fetus, amb la seva música i tot, han organitzat una trobada d’amics, i han estat convidant a tota una sèrie d’artistes que aniran pujant als escenaris i formaran part de la nit”, va explicar Arnau. Pujaran a l’escenari Mazoni, Sanjosex, Joan Colomo, Cala Vento, Carles Belda i Les Salvatges, entre altres. Es tracta, doncs, d’un seguit de col·laboracions que formaran part de les cançons de Fetus durant la nit.
D’altra banda, el director del festival explica que a les programacions dels pobles han buscat “trobar el tret distintiu, que no sigui només portar l’artista, sinó que la data fos irrepetible, única”. D’aquests concerts destaca el de Renaldo i Clara, que el 3 de juny presentaran el seu nou disc per primer cop al Baix Empordà, més concretament a l’església de Gualta. L’espectacle està emmarcat dins del Mercat es Mou, del Mercat de Música Viva de Vic on també es farà un acte amb els cantants.
I a la Pera, el 17 de juny, hi assistirà un clàssic de l’Empordà els Gramophone, una aposta pels grups locals i el talent empordanès, on presentaran el seu treball millorat i amb nous temes.
Enguany el festival ha fet una aposta per la sostenibilitat i l’ús del transport públic, ja vigent el 2019, però que es va haver d’aturar a causa de la pandèmia. “Aquest 2023 el que hem fet és reforçar-ho”, va explicar Arnau, i ho han fet amb Sarfa i Ansas, on el segon és responsable de les línies que van de Girona a l’Estartit. L’estratègia focalitza en reforçar els autobusos del cap de setmana del 23 i 24 “per intentar incentivar que la gent faci ús del transport públic per venir”. Enguany el festival també tornarà a oferir opcions de càmping.