10.9 C
Pals
Dissabte, 18 gener 2025
- Publicitat -

Francesc Pruneda: “El que té d’especial aquest cometa que està creuant Catalunya és que el podem veure a simple vista, fet que no és habitual”

Supermatí - entrevistes
Supermatí - entrevistes
Francesc Pruneda: "El que té d'especial aquest cometa que està creuant Catalunya és que el podem veure a simple vista, fet que no és habitual"
Loading
/

Per aquells apassionats dels astres i els satèl·lits les jornades dels darrers dies han estat del tot úniques. El cometa C/2023 A3 (Tsuchinshan-ATLAS) està creuant el cel de Catalunya al llarg d’aquests dies. I per parlar-ne ens ha visitat al Supermatí l’astrònom i impulsor del projecte Astroempordà, Francesc Pruneda.

Francesc Pruneda explica que aquest cometa el podem veure a simple vista, aspecte que no és habitual. Això fa que hi hagi més interès per part de la ciutadania quan parlem dels astres. Pruneda reconeix, però, que les imatges que podem veure per Internet són muntatges (fotografies de llarga exposició o la superposició de diverses imatges).

L’astrònom recorda que els cometes han tingut un gran impacte històric, generant pors i preocupacions a les societats antigues. Avui, amb un millor coneixement d’aquests cossos celestes, podem gaudir de la seva aparició. “El cel cada nit no és el mateix sinó que és canviant i ens pot oferir sorpreses”, admet Francesc Pruneda. L’astrònom explica per què podem veure durant diversos dies el pas d’aquest cometa pel cel de Catalunya.

Per poder veure el cometa, Pruneda recomana fer aquesta observació després de la posta de sol (a partir de les 8 del vespre), des d’un lloc elevat i amb l’horitzó oest clar, com el mirador del far de Sant Sebastià. Tot i que la seva brillantor està disminuint, el cel més fosc facilita la seva visió. Francesc Pruneda recomana fer servir prismàtics o una càmera amb un bon teleobjectiu per observar millor el pas d’aquest cometa.

El cometa va ser descobert per dos programes d’observació d’asteroides per mirar de monitorar els possibles cometes que poden impactar amb la Terra en un futur. Però Francesc Pruneda apunta que ja s’han descobert altres cometes que podrien passar d’aquí a pocs mesos a prop de la Terra: entre els mesos d’abril i juliol del 2025.

Francesc Pruneda admet que hi ha diversos plans i projectes per mirar de treballar en la previsió i control d’aquests meteorits que podrien impactar en un futur a la Terra. Recorda que al sistema solar hi ha una gran quantitat de sorra, pedres o roques que graviten. Gran part d’aquests cossos estan localitzats, però n’hi ha encara uns quants que no estan controlats.

Temps de lectura: 2 minuts

Més àudios