Francesc Sánchez: “La feina del periodista consisteix a anar a buscar la notícia i no treballar únicament amb la informació que es rep”

- Publicitat -

Des de Ràdio Capital vam voler celebrar el Dia Mundial de la Ràdio recopilant alguns moments destacats i membres rellevants de la història de la ràdio al Baix Empordà. Per això, vam voler donar veu a una de les eminències de la comunicació gironina i del periodisme al Baix Empordà, Francesc Sánchez Carcassés, més conegut com a Xicu.

El periodista va ser director de La voz de la Costa Brava, una emissora autoritzada pel règim franquista. Francesc Sánchez Carcassés explica que en aquesta emissora la intenció era fer ràdio de proximitat i oferir un gran ventall de programes. Aquella emissora, però, va acabar tancant i durant un temps no hi va haver ràdio a la comarca.

Tot i això, amb la democràcia un grup de gent va demanar una llicència per crear Ràdio Costa Brava i oferir informació de caràcter més generalista, el carrusel esportiu als caps de setmana i programació musical. En definitiva, i com explica Francesc Sánchez Carcassés, era una ràdio de format mixt. El periodista recorda que abans no hi havia ni xarxes socials ni eines per rebre les notícies de manera ràpida. Així, eren els periodistes “els que havien de sortir i buscar la notícia”.

El periodista a peu de carrer

Francesc Sánchez Carcassés és conscient que no es pot retornar completament a aquest model de periodisme. Però s’ha de combinar i encara que es tinguin les xarxes socials i la comunicació digital, la notícia s’ha d’anar a buscar a peu de carrer. “En la feina de periodista s’ha d’anar a buscar la notícia i no treballar únicament amb les notes de premsa”, afirma Francesc Sánchez Carcassés.

El periodista explica que si al final els periodistes només es queden amb la informació que reben de les notes de premsa, “acaben fent d’altaveu de les institucions”, i aquesta no és la funció d’un periodista. “Tu has de gratar i fer molts cafès”, afirma Francesc Sánchez Carcassés, “la feina de periodista consisteix a valorar i fer tu la notícia”. Al final, s’ha de buscar la notícia i no viure únicament de les informacions que et facilitin.

La transformació de la comunicació

Francesc Sánchez Carcassés ha viscut diverses etapes de la comunicació a la comarca i també a la província de Girona. El periodista, ara per ara, és conscient que els mitjans tradicionals de comunicació han evolucionat per entrar de ple a les xarxes socials. Francesc Sánchez Carcassés, que ara treballa a TV Girona, reconeix que molts espectadors visualitzen els continguts a través de les xarxes socials.

A més, el periodista valora de manera positiva la creació de podcast. Francesc Sánchez Carcassés explica que aquesta mena de continguts “no són el futur, sinó que són el present”. Afirma també que no descarta, pròximament, involucrar-se en aquest món.

La trajectòria de Francesc Sánchez Carcassés

La vinculació de Francesc Sánchez Carcassés amb la ràdio va començar com a corresponsal a Ràdio Cadena amb cròniques enviades a través de telèfon lligades a l’estiu a la Costa Brava. El periodista agafava “un cotxe sense aire condicionat i un enllaç” i marxava a buscar estiuejants o actuacions que es fessin a la Costa Brava.

Va estar present també en la fundació de Ràdio Estudiantil de Palamós, Ràdio Sant Feliu o Ràdio Platja d’Aro. Però va ser l’any 1982 quan va aixecar el projecte de Ràdio Costa Brava amb un grup d’apassionats per la ràdio.

- Publicitat -