Imatge d’arxiu: Fundació Josep Pla a Palafrugell
La Fundació Josep Pla de Palafrugell ha rebut, aquest dissabte, una col·lecció formada per més de trenta volums manuscrits i mecanoscrits de Josep Pla. Els han cedit descendents de Josep M. Cruzet, propietari i editor de l’Editorial Selecta. Es tracta de la cessió d’obra planiana més rellevant des dels anys noranta.
L’acte de signatura s’ha fet aquest dissabte, 28 de gener, en un acte a la Fundació Josep Pla. Ha anat a càrrec del president de la Diputació de GIrona i del Patronat de la Fundació Josep Pla, Miquel Noguer, i dels familiars de Josep M. Cruzet, propietari del fons.
El més rellevant d’aquesta col·lecció, segons expliquen des de la Fundació, són els manuscrits i mecanoscrits amb autògrafs originals de l’escriptor. Tot i que no és material inèdit, són documents que no s’havien pogut consultar mai fins ara.
La relació entre Josep Pla i l’Editorial Selecta i Josep M. Cruzet va ser molt important entre els anys 1946 i 1962. A partir del 1949 van publicar un nombre considerable d’obres, moltes inèdites fins llavors. Els originals manuscrits d’aquestes obres es trobaven en mans dels descendents de l’editor Josep M. Cruzet. Recentment, s’ha pogut gestionar la cessió dels materials a la Fundació Josep Pla, amb l’objectiu que la comunitat de lectors i, especialment, estudiosos i investigadors, puguin accedir al seu contingut i aprofundir així en el coneixement de l’obra de Pla.
En total, la col·lecció cedida està formada per 19 llibres i 2 textos breus originals, 6 volums mecanoscrits, 4 volums de galerades, 4 volums mecanoscrits i un gruix de documentació variada. El director de la Fundació Josep Pla, Francesc Montero, ha explicat a l’ACN que ara s’haurà de fer un inventari i digitalitzar les 6.000 pàgines de contingut per posar-ho a l’abast dels estudiosos.
Segons apunta la Fundació, molts d’aquests materials són originals previs a la censura, amb la qual cosa la documentació cedida podrà aportar molta informació sobre l’obra de Pla, i sobre com l’autor s’enfrontava al context de la repressió imposada per la dictadura franquista.
Per a totes aquestes raons, des de la Fundació Josep Pla asseguren que “es tracta de la cessió més rellevant d’obra planiana des de de la donació dels manuscrits de l’Obra Completa de Destino a principis dels anys noranta del segle passat”. Ho ha explicat Francesc Montero a l’ACN.